Kurbanın Evrensel Değeri

Bir önceki yazımızda kurban kelimesinin kurbiyetten geldiğini ve yakınlaşmak manası taşıdığını, Allah ile kul arasındaki mesafeleri ortadan kaldırdığını anlatmıştık. Kurban öyle şümullü bir ibadettir ki sadece Allah ile kul arasındaki mesafeleri değil, kıtalar ve milletler arasındaki mesafeleri de ortadan kaldırmaktadır.

Her sene olduğu gibi bu sene de ülkemizdeki bir kısım sivil toplum örgütleri dünyanın pek çok yerinde kurban kesme ve dağıtma organizasyonları yapacaklar. İsmi pek az duyulmuş uzak memleketlere gidip bu mübarek günleri insani bir hizmeti ifa ile değerlendirecekler. Ekonomik olarak dünya milletleri arasında orta seviyelerde yer alan bir ülkenin evlatlarının maddi ve manevi fedakârlıkları millet olarak hepimizi gururlandıracak.

Milletleri öne çıkaran unsurlardan bir tanesi ekonomik üstünlüktür. Ama en önemlisi değildir. Hakiki üstünlük milletlerin sevgi dolu insanlar yetiştirmesi ile olur. Bir milletin sevgi dolu insanlar yetiştirmesi sahip olduğu güzellikleri başkalarıyla rahatlıkla paylaşabilmesinden bellidir. Kapitalist mantık sen açmışsın, açıktaymışsın, okulun yokmuş, yetimlerin perişanmış bunu düşünmez. Ama sevgi dolu insanlar yetiştiren bir millet böyle durumlarda sessiz kalamaz. Binlerce kilometre uzaklara canı gönülden gider, kapı kapı dolaşır, başa kakmadan mütebessim bir çehreyle ismini bile bilmediği, bundan sonra da hiç görmeyeceği insanlara yardımcı olur.

Sivil toplum örgütlerinin sınırları aşan bu fedakârlığı dinimiz ve milletimiz hakkında oluşmuş menfi yaklaşımların ortadan kalkmasına sebep olmaktadır. Biz Müslümanları böyle bilmiyorduk, Türklerin böyle insanlar olabileceğini hiç düşünmemiştik gibi cümleler onların gittikleri ülkelerde sık sık duydukları sözlerdendir.

Kurban gibi güzide bir ibadeti sadece yaşadığı köye hatta eve mahsus olarak görenler ne kadar da basit düşünüyorlar. Evrensel olan dinimizin mesajlarını büyük bir köy haline gelen dünyanın farklı yerlerinde kurban faaliyetleri ile duyurmaya çalışmak ne güzide bir fırsattır.

Ne mutlu bu bayramı sevdiklerinden uzakta ama kendisini seveceklerle bir arada geçirenlere…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.