Super Bowl’da Kansas City Chiefs, Mahomes’in performansı ile  zafere ulaştı

Super Bowl’da Kansas City Chiefs, Mahomes’in performansı ile zafere ulaştı

ABD’nin en büyük spor organizasyonlarından Amerikan Futbolu Ligi’nin (NFL) şampiyonluk mücadelesi Super Bowl’da Kansas City Chiefs zafere ulaştı.

Las Vegas kentindeki Allegiant Stadı’nda oynanan ve uzatmaya giden final mücadelesinde San Francisco 49ers’ı 25-22 yenen Chiefs, üst üste ikinci son 5 yılda üçüncü şampiyonluğuna uzandı.

61 bin 629 sporseverin takip ettiği karşılaşmada Chiefs, 2004 ve 2005’te üst üste şampiyonluğa ulaşan New England Patriots’tan sonra bunu başaran 4’üncü takım oldu.

Amerikan futbolunda sezon başlamadan önce pek çok kişi San Fransisco 49ers ile New York Jets’in Super Bowl finalinde karşılaşabileceğini söylüyordu. Ancak Jets’in bütün planlarının temelinde yer alan oyun kurucu (QB) Aaron Rogers ilk maçında sakatlanınca düşünceler değişti.

National Football Conference (NFC) tarafında her ne kadar Philedelphia Eagles ve Detroit Lions oldukça iyi işler başarsalar da 49ers finale çıkmayı başardı. Bunun temelinde QB’leri Brock Purdy’nin henüz 1 milyon doları bile bulmayan maaşının ve oldukça iyi oynamasının etkisi büyüktü.

Amerikan futbolunda en yüksek ücreti QB’ler alırken, 2022 draftında (oyuncu seçimi) son sıradan seçilen ve oldukça az bir ücrete anlaşan Purdy takımın elini rahatlatmıştı. Bu sebeple ligin en iyi running back’i Christian McCaffrey ya da en iyi tight end’lerinden George Kittle takımda yer aldı. Sezon arası Washington Commanders’ten Chase Young, Nick Bosa’nın yanına geldi.

American Football Conference tarafında ise bu sene sonunda ilk şampiyonluğunu yaşamak isteyen Lamar Jackson yönetimindeki Baltimore Ravens oldukça başarılıydı. Hatta playoff karşılaşmaları başladığı zaman Super Bowl’u kazanma ihtimali en yüksek görünen takım Ravens idi.

Sezonu çok iyi bir şekilde tamamlamayan Chiefs ise Playoff’lara çıkmayı başardı. Ancak Taylor Swift ile takımın tight end’i Travis Kelce arasında başlayan aşk hem maçların hem de bütün ligin önüne geçmiş durumdaydı.

Mahmoes yönetiminde Playoff’larda giderek iyi oynayan Chiefs öncelikle Josh Allen ile Bufalo Bills’i yeniden mağlup etti. Sonrasında ise beklenmedik bir şekilde Ravens’ı eledi.

MAHOMES YETENEĞİNİ SERGİLEDİ

Super Bowl başlarken kazanma oranları eşitti ancak yine de Mahomes’in herkesi şaşırtan yeteneğini konuşturup, adeta yeni sihirler yapıp yapmacağı merak ediliyordu. 

Maçın ilk başında 49ers oldukça hızlı başladı. Hatta ilk ataklarında touchtown yapmaları beklenirken McCaffrey fumble (topun rakip takım tarafından kapılması) yapınca atak sonuçsuz kaldı. İlk devrede her iki takım da çeşitli ataklar yapmak istese de pek başarılı olamadı. Özellikle 49ers Mahmoes’e fazla alan vermediği, pas alabilecek oyuncuları sıkı tuttuğu için Chiefs bir sonuç alamadı. Böylelikle tarihte ilk çeyreği 0 – 0 biten Super Bowl maçı oynandı.

Maçın ilk sayısı ise 49ers kicker’ı Jake Moody’nin 55 yard’dan attığı sayı ile geldi ve 49ers 3 – 0 öne geçti. Bu ayrıca Super Bowl dönemi içinde en uzaktan atılan gol olarak da tarihe geçti. 

Sonrasında Chiefs öne geçmek için astırdı. Mahmoes’in 53 yard’lık pası Mecole Hardman tarafından yakalandı. Ancak bir sonraki oyunda Chiefs’in running back’i Isiah Pacheco bu sefer fumble yaptı. Bu oyun sonrası Kelce’nin takımın koçu Andy Reid’in üzerine yürüdüğü ve iteklediği kameralara yansıdı.

49ers için talihsiz anlar bundan sonra başladı. Oyuna girmeye hazırlanan linebacker Dre Greenlaw bir anda kendini yere bıraktı. Sonrasında oyuncunun aşil tendonunda sorun yaşadığı açıklandı.

Maçtaki ilk touchdown ise 49ers koçu Kyle Shanahan imzalı bir atakla geldi. Purdy topu wide reciver Jauan Jennings’e verdi. Rakibi üzerine çeken Jennings beklenmedik bir anda McCaffrey’e pas attı. Chifs’in 2 savunma oyuncusuna karşılık McCaffrey’i koruyan 4 oyuncu vardı ve sayı geldi. Jennings kolej yıllarında QB pozisyonunda oynadığı için pası kimsenin beklemediği kadar iyiydi ve akıllara New England Patriots’un eski wide reciver’ı Julian Edelman’ı getirdi. Edelman da eski bir QB olduğu için NFL kariyerinde 7 kez touchtown pası vermişti. Pasların hepsi de isabetli olduğu için yüzde 100’lük bir ortalama ile emekli olmuştu.

Chiefs hiç değilse ilk yarının sonuna kadar sayı yapmak için mücadeleye devam etti. İkinci çeyreğin sonunda Chiefs kicker’ı Harrison Butker ile gol geldi. İlk yarının skoru 10 – 3 oldu.

İkinci yarıda ise beklenen hamleler geldi ve Kelce oyuna ağırlığını koydu. Bu sayede Chiefs daha fazla topu elinde tutmaya başladı. 

MAÇIN SEYRİ ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DEĞİŞTİ 

Bir türlü istedikleri touchtown’u yapamazlarken Butker yeniden sahaya çıktı ve Moody’nin az önce kırdığı rekoru 57 yard’a çıkararak skoru 10 – 6 yaptı. Maçın seyri üçüncü çeyreğin sonlarına doğru 49ers’ın kendi tarafında 20 yard civarında topu kaptırması ile değişti. Mohamoes ve arkadaşları bu hatayı affetmedi ve skor 10 – 13 oldu. 

Oyuna hızlı dönüş yapan Purdy ve arkadaşları ise kısa sürede kendilerini red zone’da buldu. Bu noktada Purdy’nin pasında Jennings topu yakaladı ve touchtown’u yaptı. Böylelikle Jennings Super Bowl maçında hem touchtown pası veren hem de sayı yapan ikinci oyuncu oldu. Bunu başaran ilk oyuncu Philedelphia Eagles’ın QB’si Nick Foles’ti.

Durum 16 – 13 iken ekstra sayıyı Moody kullanamadı ve bir anlamda maçın gidişatı tamamen değiştirdi. Kariyerinde hiçbir ekstra puanı kaçırmamış olan Moody için bu bir ilkti. 

Maçın sonlarına gelinirken Chiefs oyunun itmesine 7 saniye kala hücum hattında yine Butker’a döndü. Tecrübeli oyuncu maçın normal süresinin skorunu belirledi 19 – 19. Şayet Moody ekstra sayıyı kaçırmasa Chiefs son bir defa touchtown yapmayı deneyecek ve başarılı olamazlarsa kupa 49ers’a gidecekti.

Uzatmalarda oyuna 49ers başladı ancak istediği şekilde oyunu devam ettiremedi ve Moody’nin golü ile 23 – 19 öne geçti.

Maçın son atağında ise Mahomes öne çıktı ve önemli noktalarda topu taşıyarak takımı ilerletti. Mahomes uzatmaların bitimine 13 saniye kala Mecole Hardman’a verdiği pas ile maçın sonucu ilan etti: 22 – 25. 

Chiefs böylelikle arka arkaya iki Super Bowl kazanan ekipler arasında yerini alırken, Mahomes de 3. defa Super Bowl MPV’si seçildi. 

28 yaşındaki Mahomes, maçtan sonra yaptığı açıklamada, “Takım arkadaşlarımla gurur duyuyorum, bu harika bir şey. Daha işimiz bitmedi, yeni başlıyoruz. Genç bir takımımız var ve devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

DEVRE ARASINDA ÜNLÜ SANATÇI USHER SAHNE ALDI 

Milyonlarca dolara mal olan reklamları, devre arası şovlarıyla meşhur olan Super Bowl, son yıllarda yaklaşık 3-4 saat sürüyor. Devre arası şovunda geçtiğimiz yıllarda Rihanna, Beyonce, Shakira, Coldplay, Eminem, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Justin Timberlake, The Weeknd gibi dünyaca ünlü şarkıcıların / grupların konserleri olmuştu.

Merakla beklenen ilk yarı şovunda ise Amerikalı rap sanatçısı Usher başroldeydi. Yaklaşık 13 dakika süren şovda, Usher’a, Will.i.am, Alicia Keys ve Ludacris de eşlik etti.

Super Bowl organizasyonu, özel olarak hazırlanan reklam filmleri dahil birçok açısı ile konuşuluyor. Bu yıl 30 saniyelik reklam filminin 7 milyon dolara satıldığı kaydedildi.