Joe Biden’dan, Tayvanlı çip devi TSMC’ye 6,6 milyar dolar!

Joe Biden’dan, Tayvanlı çip devi TSMC’ye 6,6 milyar dolar!

Biden yönetimi, Tayvanlı çip devi TSMC’ye Arizona’da inşa etmekte olduğu tesislerde üretimi genişletmesi için 6,6 milyar dolara kadar destek vermeyi taahhüt etti. TSMC, ABD’deki 65 milyar dolarlık yatırımının bir parçası olarak Arizona’da üçüncü tesisini kuracak.

ABD’li yetkililer, Pazartesi günü açıklanan fonun TSMC’nin Arizona’da inşa halinde olan iki tesise ek olarak üçüncü bir yarı iletken fabrikası kurmasını destekleyeceğini söyledi. Finansman, Biden tarafından 2022 yılında imzalanan ve ABD yarı iletken endüstrisini yeniden canlandırmayı amaçlayan CHIPS ve Bilim Yasası kapsamında sağlanacak.

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka gibi son teknolojide kullanılan yarı iletken çiplerin yerli üretimini teşvik etmeye çalışıyor. Yarı iletken çipler akıllı telefonlardan arabalara, uydulara ve silah sistemlerine kadar son teknoloji ürünlerin tamamının temelini oluşturuyor.

ABD’nin üst düzey çip tedarikinde Asyalı firmalara büyük ölçüde bağımlı olması, Çin’in Tayvan’ı işgali gibi bölgede jeopolitik bir kriz yaşanması durumunda kesinti korkusunu arttırıyor. Dünyanın önde gelen mikroçiplerinin neredeyse tamamını üreten TSMC, müşterilerin ve adanın güvenliğinden endişe duyan hükümetlerin baskısıyla çip üretimini Tayvan dışına da genişletiyor.

Şirket ABD dışında Japonya ve Almanya’da da çip üretmeyi planlıyor.

Biden yönetiminin önümüzdeki hafta Güney Koreli Samsung’a da Teksas’taki çip üretimini genişletmesi için 6 milyar dolardan fazla fon açıklaması bekleniyor.