Sınır Tanımayan Doktorlar BM’de ABD’yi eleştirdi: ‘Gazze’de 5 yaşında çocuklar ölmek istiyor’

Sınır Tanımayan Doktorlar BM’de ABD’yi eleştirdi: ‘Gazze’de 5 yaşında çocuklar ölmek istiyor’

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Genel Sekreteri Christopher Lockyear Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’yi eleştirdi. Gazze’de yaşanan vahşete dikkat çeken Lockyear çarpıcı ifadelerde bulundu.

Lockyear, Gazze Şeridi’ndeki sağlık ekiplerinin yeni bir kısaltma bulduklarını söyledi: WCNSF; yaralı çocuk, hayatta kalan ailesi yok.

MSF, 15 üyeli güvenlik konseyine yaptığı açıklamada, “Bu savaştan sağ çıkan çocuklar sadece travmatik yaralanmaların görünen yaralarını değil, görünmeyen yaralarını da taşıyacaklar” dedi.

“Tekrarlanan bir yerinden edilme, sürekli korku ve aile üyelerinin gözlerinin önünde kelimenin tam anlamıyla parçalanmasına tanık olma söz konusu” dedi. Çocukların hayattan ümidi kestiğini söyleyen Lockyear sahadan doktorların ilettiklerini aktardı: “Bu psikolojik yaralar, beş yaşından küçük çocukların bize ölmeyi tercih edeceklerini söylemelerine neden oldu.”

Lockyear, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de devam eden ‘savaşta’ acil bir insani ateşkes talep eden güvenlik konseyi kararını engellemek için ABD’nin veto yetkisini defalarca kullanmasından dehşete düştüğünü söyleyerek eleştiride bulundu.

Lockyear, “Gazze halkının ateşkese ihtiyacı var, mümkün olduğunda değil, şimdi. Geçici bir sükûnet dönemine değil, sürekli bir ateşkese ihtiyaçları var. Bunun dışındaki her şey büyük bir ihmaldir” dedi.

ABD, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana BM Güvenlik Konseyi’nin üç kararını veto etti ve son olarak Salı günü acil bir insani ateşkes talebini bloke etti.