Bakan: Hiç suça bulaşan yok

Avrupa’da ilk açılan Türk okulu HAY Skolen hakkında, arkadaşımız Hasan Cücük ile görüştük.

Kendisi okulun başarıları hakkında yaptığı araştırmaları yazıp gönderdi. Ben de sizlere arz ediyorum:

1993 yılında açılan Özel HAY Okulu (HAY Skolen) Danimarka’nın en ciddi düşünce kuruluşlarından CEPOS’un ‘Etkili Eğitim’ (Undervisningeffekt) araştırmasında 1.382 okul arasında ilk sırada yer aldı. Danimarka Eğitim Bakanlığı verileri baz alınarak, velilerin sosyo-ekonomik durumlarından yola çıkılıp, okulun öğrencinin eğitimine ve gelişimine katkısı hesaplanıyor. Her 4 yılda bir yapılan araştırmada, HAY Skolen 2010 yılında Danimarka’da 7. olurken, 4 yıl sonra başarı grafiğini daha da yükseltip zirveye çıktı.

Velilerin sosyo-ekonomik durumundan okulda verilen eğitimin etkinliğine kadar birçok değişik faktörün dikkate alındığı sıralamada Özel HAY Koleji 1,5 puan alarak en yakın rakibine ciddi bir fark attı. İkinci sırada yer alan Fredericia Okulu ise 1,1 puan alırken 3. sırada yer alan Tirsdalen Okulu yine 1,1 puan aldı. Listede yüzlerce okulun eksi puan alması ise dikkat çekti.

HAY Skolen’in bu başarısı Danimarka medyası tarafından ilgiyle takip edildi. Ulusal TV2 kanalı ana haber bülteninde ilk haber olarak HAY Skolen’in başarısını yayınladı. TV2 muhabiri okul müdürü Mehmet Kolukısa ve öğrencilerle röportaj yayınladı. Öğretmenlere başarının altında yatan sebepleri sordu.

HAY Skolen’in başarısı neden bu kadar dikkat çekti? Sebebi çok net; Danimarka’da yabancı öğrencilerin not ortalaması oldukça düşük. Şöyle ki, ülke genelindeki yabancı kökenli öğrencilerin iki temel ders olan Danca ve matematikte not ortalaması 2 olmasına karşılık HAY Skolen’de okuyan öğrencilerin Danca ortalaması 7, matematik ise 8,9’dur. Ülkede en yüksek not 12 olduğunu (10’dan sonra 12 geliyor, arada 11 yok) dikkate aldığımızda HAY Skolen’in muazzam başarısı net olarak görülüyor.

Okul Müdürü Mehmet Kolukısa, Cepos gibi saygın bir kuruluş tarafından birinci seçilmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kolukısa, “Çok gururluyuz. Emeklerimizin karşılıksız olmadığını görmüş olduk. Fedakâr öğretmenlerimizin ve ilgili velilerimizin bu başarıda payı çok büyük.” dedi.

Okul Aile Birliği Başkanı Yılmaz Şahin ise söz konusu başarının arkasında tecrübe ve çok çalışmanın yattığını söyledi. Şahin, “1993 yılından beri Danimarka’da eğitim veriyoruz. Çok tecrübeli bir eğitim kadromuz var. Özellikle son 10-15 yıldan bu yana da bu tecrübenin yansımalarını görüyoruz. Daha önce de birinciliklerimiz oldu. Bu ilk değil.” dedi.

Şu an adalet bakanı olan Liberal Partili Sören Pind, HAY Skolen’i daha önce ziyaret ettiğinde şöyle demişti: “Ben okulunuzu eğitimdeki başarısından dolayı ziyaret etmedim. Evet çok başarılısınız ama buraya gelme sebebine gelince, ben inceledim, mezunlarınız arasında hiç kriminal suç işleyen kimse yok. Bunu nasıl başardınız, onu görmeye ve sizi tebrik etmeye geldim.”

Danimarka tarihinin en uzun bakanlık yapan ismi olan şimdinin Kültür Bakanı Bertel Haarder ise, “Danimarka’da yabancılar deyince hep olumsuz örnekleri dile getirmeyin. HAY Skolen gibi muazzam bir başarı ve Danimarka toplumuna katkı sağlayan bir eğitim kurumu var.” demişti.

1993’te açılan HAY Skolen’de 7 değişik milletten öğrenciler okuyor. Okulun ilginç bir özelliği ise öğretmenlerinin büyük çoğunluğu daha önce öğrenci olarak HAY Skolen sıralarında oturanlardan oluşuyor. Dünün öğrencileri bugünün öğretmenleri olarak yarın bayrağı devralacak nesilleri yetiştiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.