Almanya’dan İncirlik’e 58 milyon Euro’luk yatırım

Almanya’dan İncirlik’e 58 milyon Euro’luk yatırım

Alman ordusu 240 askeriyle 6 Tornado askeri keşif uçağının konuşlandığı İncirlik Üssü’ne 58 milyon Euro yatırım yapacak.

Alman medyasında konuyla ilgili çıkan haberleri doğrulayan Federal Savunma Bakanlığı sözcüsü, bakanlık bütçesinde öngörülen, ancak Türkiye ile Almanya arasında yaşanan ziyaret krizi nedeniyle bir süre önce dondurulan paranın Müşteşar Gert Hoofer tarafından imzalanarak, onaylandığını söyledi.

Alman ordusunun İncirlik’deki inşaat planları Nisan ayında bizzat Başbakan Angela Merkel tarafından gündeme getirilmiş, Merkel, Alman askerlerinin Adana’daki İncirlik Üssü’nde uzun soluklu görev yapabilmesi için üssün modernleştirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Sözkonusu yatırım kapsamında Alman uçaklarının kullanacağı uçuş alanı, askerlerin kalacağı yerler ve tam donanımlı komuta merkezi kurulması planlanıyor.

Alınan bilgilere göre, yatırımın 28 milyon Euro’su Tornado keşif uçakları için kullanılacak yeni bir piste, askerlerin kaldığı kışlaların modernizasyonuna ve komuta merkezine ayrıldı. Alman tornadoları şimdiye dek, Amerikan uçaklarına ayrılan pistte park ediyordu. Diğer 30 milyon Euro ile de askeri teçhizat alınacak. Federal Savunma Bakanlığı’nın bütçeyi onaylaması iki ülke arasındaki gerilimin atlatıldığının işareti olarak yorumlanıyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Ermeni soykırımı kararının ardından Türkiye, bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayında İncirlik’e yapmak istedikleri ziyarete izin vermemiş, bu karar iki ülke arasında diplomatik krize neden olmuştu. Aralarında Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in de olduğu çok sayıda siyasetçi, Alman askerlerini ziyaret etme yasağının sürmesi durumunda Tornado’ların, İncirlik’ten çekilebileceği tehdidinde bulunmuştu.

Berlin’deki siyasi çevreler, Çin’deki G20 Liderler Zirvesi’nde biraraya gelen Merkel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu kapalı kapılar ardında konuştuklarından ve Ankara’nın önümüzdeki günlerde ziyaret izni yasağının kaldırıldığını duyuracağından yola çıkıyor. Geçen hafta sonunda Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, Alman parlamentosunun Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin 4 Ekim’de İncirlik Üssü’nü ziyaret edeceğini söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.