Av.Metin Çağlar - Marka, Copyright ve Patent hakları

Ticari Marka (Trademark), Servis Markası (Service Mark), Copyright ve Patent hakları iş dünyasında haksız rekabeti önleme adına en büyük koruma statüleridir.

Düşünün ki yıllarca emek sarf edip bir marka oluşturmayı başardınız ve bu marka altında ürünleriniz, eserleriniz veya servisleriniz dünyanın her yerinde satılıyor. Ancak bir de bakmışsınız ki sizin yıllarca üzerinde çaba sarf etmenize mukabil birileri çıkıp kolay yoldan markanızı, eserlerinizi, fikirlerinizi, ürünlerinizi taklit etmek suretiyle haksız kazançlar elde etmeye başlamış veya önemli bir alanda insanlığın hayatını kolaylaştıracak fikri, sınai veya ticari bir buluş yaptınız ama sizin buluşunuzun daha hayata geçmeden birilerinin bunları sahiplenmesinden veya çalmasından endişe ediyorsunuz.

İşte bu gibi durumlarda Ticari Marka, Servis Markası, Copyright ve Patent hakkı tescillerini yapmak önem kazanmaktadır.Tescil edilmeyen markalar, isimler, fikirler, logolar, dizaynlar ve buluşlar size hem emek ve zaman kaybettireceği gibi hemde milyonlarca dolar zarar ve işinizi kaybetmenize sebep olabilir.

Peki Ticari Marka, Servis Markası, Copyright ve Patent hakları nedir ve aralarında ne gibi farklar bulunmaktadır?

Ticari Marka herhangi bir kelime, isim, logo, deyiş, slogan, ses, koku, renk, sembol, dizayn, numara veya bunların herhangi birisinin kombinasyonlarından oluşan ve bir şahsın veya ticari işletmenin mallarını, ürünlerini, ve unvanını diğerlerininkinden ayırmaya yarayan en önemli koruma hakkıdır.

Servis Markası ise ticari marka ile aynıdır aralarındaki tek fark servis markası birinin ticari mallarını veya ürünlerini değilde onun servislerini diğerlerinin servislerinden ayırır.

Copyright hakları ise ticari mal veya servisleri değil edebi, müziksel, ve sanatsal çalışmalar olan kitapları, şarkıları, filmleri, ve diğer sanat eserlerini korur.

Eğer bu türden çalışmalar bir şahıs tarafından yapılmışsa copyright koruma süresi bu şahsın tüm hayatını ve öldükten sonra 70 yıllık bir süreyi kapsar.

Buna karşılık anonim veya takma adla oluşturulan çalışmalar da copyright koruma süresi ise ilk basımdan itibaren 95 yıl veya çalışmanın ilk oluşturulduğu tarihten itibaren 120 yıldır.

Yukarıdaki süreler bittikten sonra oluşturulan bu eserler artık kamu mali (public domain) haline gelir ve çalışmalar artık serbest bir şekilde sahibinden izinsiz kullanılabilir.

Örneğin bir şahıs tarafından yazılan bir kitap yazarının tüm hayatı ve ölümünden sonra da 70 yıl geçtikten sonra kamunun ortak mali haline gelip isteyenler diledikleri gibi yazarından izin almadan kullanabilirler.

Patent hakkı ise bir buluş sahibine bu buluşunun başkaları tarafından izinsiz kullanılmasını, tekrar yapılmasını, ithal edilmesini ve satılmasını patent hakkının tescil edilmesinden itibaren 20 yıl boyunca korur.

Buluşlar herhangi bir alanda fayda veya kolaylık sağlayacak yeni ve orijinal bir makinenin, parçanın, işlemin, üretimin icadı olacağı gibi yeni ve original ürün imalat ve dizaynlarını da kapsar.

Ticari Marka, Servis Markası, Copyright ve Patent haklarını tescil etmek tamamen hukuki ve teknik bir konu olup mutlaka bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim.

Bu alanda hukuki yardım almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

www.caglarlaw.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.