E-1 ticaretçi vizesi nedir?

E-1 ticaretçi vizesi nedir?

E-1 ticaretçi vizesi Amerika Birleşik Devletleri ile ticari antlaşmaya dahil ülke arasında çeşitli mal, para, teknoloji veya herhangi bir hizmetin ticareti ile uğraşmak için gelen ticaretçilere verilen bir vize türüdür.

Ticaretçinin bu vizeye hak kazanabilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekir:

1- ABD ile ticaret anlaşması olan herhangi bir ülkenin vatandaşı olması (Türkiye bu anlaşmaya dahildir)

2- Yapılan ticaretin önemli oranda ve sürekli olması. Önemli oranda ticaretten kasıt uluslararası anlamda mal, para, teknoloji ve hizmet akışının hatırı sayılır bir düzeyde olması ve sürekli yapılacak olması demektir. Bir defaya mahsus yapılan ticaretler bu vizeye hak kazandırmaz.

3- Devam eden ana ticaret esas olarak ABD ile arasında ticaret anlaşması olan ülke arasında olmalıdır. Diğer bir tabirle ifade etmek gerekirse yapılan ticaretin yüzde 50’den fazlası ABD ile başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülke arasında olmalıdır.

4- Ticaret den kasıt ise aşağıda sayılan türden işlerin ABD ile diğer ülke arasında değiş tokuş edilmesidir.

Mallar

Hizmetler

Uluslararası Sigorta

Bankacılık

Nakliye

Turizm

Teknoloji ve Teknoloji transferi

Bazı haber toplama faaliyetleri vb. isler..

E-1 vize sahibi belirli çalışanlarını da E-1 çalışanı olarak getirebilir.

Bu şekilde bir vizeye hak kazanabilmek için E-1 çalışanı :

1-E-1 vize sahibi ile aynı ulustan olmalıdır.

2- Yasada belirtilen “Calışan” kavramı içine girmelidir, yani para veya maaş karşılığında işverene servis veya iş gücü sağlayan olmalıdır.

3-Yönetici veya denetleyici konumunda çalışması veya bu pozisyonlarda çalışamayacaksa özel beceri isteyen niteliklere sahip olmalıdır. Sıradan becerilere sahip veya vasıfsız işçiler bu vize için uygun değildir

E-1 çalışanını bir şirket veya ticari bir teşebbüs de getirebilir bunun için o şirketin veya ticari teşebbüsün en az yüzde 50’si vizeye başvuran çalışanın vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlarının mülkiyetinde bulunmalıdır. Buna ilaveten bu çalışan yukarıda E-1 çalışanı için saydığımız şartları da yine aynen taşımalıdır.

Kalma Süresi

E-1 vize sahipleri veya E-1 çalışanlarına ilk etapta en fazla 2 sene ABD’de kalma izni verilir. Bu sürenin uzatılması için başvuru yapılabilir ve her bir başvuruda oturum hakkı maksimum 2 sene daha uzatılır. Yatırımcının vize uzatma talebinde herhangi bir limit yoktur. E-1 vize şartları korunduğu müddetçe E-1 vizesi sınırsız uzatılabilir.

E-1 Vize sahibinin Aile Bireyleri

E-1 vize sahibine ek olarak eşi ve 21 yaşın altındaki evlenmemiş çocukları da milliyetlerine bakılmaksızın E-1 vize sahibine bağlı olarak vizelerini alabilirler. E-1 vizesi sahibinin eşleri çalışma izni için başvuru yapıp Amerika’da istedikleri işyerinde çalışabilirler. Çocuklar da Amerika’da istedikleri yerde eğitimlerine devam edebilirler. Eşler evli kaldığı müddetçe ve E-1 vize sahibinin vize statü şartları devam ettiği sürece yatırımcı eşinin bağlı E-1 vize statüsü süresiz olarak devam eder. Yalnız çocuklar bu vizeyi ancak 21 yaşına kadar koruyabilirler. Çocuklar 21 yaşından sonra kendi vizelerini almaları veya başka bir vize statülerine geçmeleri gerekmektedir.

Sizde E-1 vizesi altında Amerika’ya yerleşmek istiyorsanız diğer ayrıntılar ve vizeye uygunluğunuzun değerlendirilmesi için lütfen bir avukatla temasa geçiniz.

Av.Metin Çağlar 

www.caglarlaw.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.