Av.Metin Çağlar- L-1B vizesi nedir?

Av.Metin Çağlar- L-1B vizesi nedir?

L-1 vizesi hem yurtdışında hem de Amerika’da faaliyet gösteren şirketlerin yurtdışı ofislerinden vasıflı çalışanlarını Amerika’daki şirketlerine transfer etmelerine olanak sağlayan bir vize çeşididir.

L-1 vizesi de kendi arasında ikiye ayrılır L-1A dediğimiz işletmeci, yönetici veya müdür transfer vizesi ve L-1B şirketlerarası uzman transferi vizesi.

L-1B Şirketler arası uzman transferi vizesi

Bu vize Amerika’daki işveren şirketin ofisine veya ofislerinden birine, yurtdışındaki başka bir bağlı ofisinden alanında uzman olan çalışanlarını (workers with specialized knowledge) transfer etmesine imkan tanır. Tıpkı L-1A vizesinde olduğu gibi bu vizede Amerika’da bir ofis veya şubesi bulunmayan şirketin ofis veya şube açmak üzere bir uzman göndermesine de olanak sağlar.

L-1B vizesine hak kazanmak için işveren ve işçide olması gereken şartlar nelerdir?

L1-A için gerekli olan şartların aynısı L-1B vizesi içinde geçerlidir.

L-1B vize kalma süresi

Ilk başlangıçta L-1B uzman çalışanına 3 yıl için vize verilir. Bu süre Amerika’ya yeni bir ofis açmak için gelen uzman çalışanlar için 1 yıldır. Tüm L-1B sahibi çalışanlarının kalma süreleri her iki yılda bir uzatılabilir ancak bu uzatma süresi en fazla beş yıl için olabilir.Fakat yukarıda L-1A için belirttiğimiz gibi bu vize türü de eğer şartlar sağlanırsa Green Card’a başvuru hakkını da verir.

Ayrıca transfer edilen uzman çalışan ülkeye eşini ve 21 yaşından küçük çocuklarını da getirebilir. Bunlar L-2 bağlı vizesi kapsamında vizelerini alırlar. Tıpkı L-1A vizesinde olduğu gibi L-1B vize sahibinin eşi çalışma iznine başvurabilir ve onaylandığı takdirde Amerika da istedikleri bir işyerinde çalışabilirler. L-1B vize sahibinin kendisi ise ancak vize için başvuran işverenin işyerinde ve başvuruda belirtilen kapasitede yani uzman olarak çalışabilirler.

Yine çocuklar aynen L-1A vizesinde olduğu gibi Amerika’da istedikleri eğitim kurumunda öğrenim görebilirler.

Her iki vize türü olan L-1A ve L-1B vizelerinde vize sahipleri transfer edilen şirketler de çalışırken ayrıca izin almaksızın aynı zamanda akademik bir kurum da öğrenime de devam edebilirler.

L-1 vizeleri hem Amerika’daki bağlı şirketi hem yabancı şirketi hem de transfer edilecek çalışanların durumlarını ayrı ayrı ilgilendirdiğinden bu şirketlere ve çalışanlara ait bilgi ve belgelerin çok dikkatli ve detaylı bir şekilde hazırlanması gerekmektedir bu konuda mutlaka bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim.

Siz de L-1A veya L-1B vizeleriyle Amerika’ya yerleşmeyi düşünüyorsanız lütfen bizimle irtibata geçmekten çekinmeyiniz.

http://caglarlaw.com

Photo by Iain Farrell

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.