Av.Metin Çağlar- L-1 şirketlerarası transfer vizeleri

Av.Metin Çağlar- L-1 şirketlerarası transfer vizeleri

L-1 vizesi hem yurtdışında hem de Amerika’da faaliyet gösteren şirketlerin yurtdışı ofislerinden vasıflı çalışanlarını Amerika’daki şirketlerine transfer etmelerine olanak sağlayan bir vize çeşididir.

L-1 vizesi de kendi arasında ikiye ayrılır L-1A dediğimiz işletmeci, yönetici veya müdür transfer vizesi ve L-1B şirketlerarası uzman transferi vizesi.

L-1A işletmeci, yönetici veya müdür transfer vizesi (manager/executives)

L-1A vizesi  yurtdışındaki şirket de işletmeci, müdür veya yönetici vasfında çalışanların, bu şirketin Amerika’daki bağlı şirket, kardeş şirket, şube ya da ana şirketine transfer edilmelerine (Affiliate, subsidiary, branch or parent of the foreign entity) olanak sağlayan bir vize türüdür.

Bu vize aynı zamanda Amerika da ofisi bulunmayan şirketlerin Amerika’ya açılmalarına, hizmetlerini ve ürünlerini Amerika’da tanıtmalarına, büyümelerine ve bu amaçla işletmecisi, müdürü veya yöneticisini şube açmak üzere Amerika’ya göndermesine de olanak sağlar.

L-1A vizesine hak kazanmak için işveren ve işçide olması gereken şartlar nelerdir?

Öncelikle ABD’deki işveren şirketin yurtdışı şirket ile ana şirket, şube, yan kuruluş, kardeş şirket gibi bir bağı bulunmalıdır. Bu tür şirketler kar amaçlı şirketler olabileceği gibi, kar amacı gütmeyen (non-profit) kamuya faydalı kuruluşlar, hayır kurumları veya dini şirketler de olabilir.

Ayrıca işveren şirket L-1 vize sahibinin Amerika’da oturum süresince şu anda veya gelecekte ABD’de veya en az bir başka ülkede direkt veya ilgili kurumla bağlantılı olarak sistematik, düzenli ve sürekli mal veya hizmet bağlamında iş yapıyor veya yapacak olması gerekir. Yani ortada gerçek bir ticari akışın olması lazım, sadece temsilcilik veya irtibat bürosu şeklinde çalışan bir şube bu vizeye hak kazanmaz.

İşçi ise Amerika’ya girmeden son üç yıl içinde ilgili kurumun yurtdışı merkezinde bir yıldır çalışıyor olması ve Amerika’daki bağlı kuruma işletmeci, müdür veya yönetici pozisyonunda gelmek durumunda olmalıdır.

Amerika’da yeni ofis veya ofisler açmak için işletmeci, yönetici, veya müdür transferi

Yabancı şirket Amerika’ya yeni bir ofisin açılması için işletmeci, yönetici veya müdür pozisyonundaki bir çalışanını L-1 vizesi alarak göndermek istemesi halinde ayrıca şu şartlar aranır:

Yeni ofisin kurulması için fiziki şartların yerine getirilmiş olması, yani şirketin yeni ofisi sağlamış ve teminat altına almış olması gerekmektedir. Ayrıca, şirketlerarası transfer edilecek işçi son üç yılın bir yılını yurtdışı şirkette kesintisiz olarak müdür, idareci veya yönetici kapasitesinde çalışmış olarak geçirmelidir.

Buna ilaveten, Amerika’daki yeni ofis, söz konusu müdür, idareci veya yönetici ya da uzmanlaşmış bilgi sahibi vasfındaki çalışanını başvuru tarihinden itibaren bir yıl içinde mali olarak destekleyebilecek finansal yeterlilikte olmalıdır.

L-1A vize kalma süresi

L-1A vizesi ilk etapta en fazla üç yıl için verilmektedir. Bu süre Amerika’ya yeni bir ofis açmak için giriş yapan kalifiye çalışanlar için 1 yıldır. Daha sonra iki yıllık süreler halinde vizeyi uzatmak mümkündür. Fakat L-1 vizesi çalışanı Amerika’da toplamda 7 yıldan fazla kalamaz. Ancak L-1 vizelerinin en büyük avantajı, şartlar sağlandığı takdirde Green Card (yeşil kart) alma yolununda açık olmasıdır (dual intent visa).

L-1A vize sahipleri Amerika’ya eşini ve 21 yaşının altındaki evli olmayan çocuklarını da getirebilirler. Aile üyeleri L-2 bağlı vizesi altında oturum hakkı kazanırlar. L-1A çalışanının eşi çalışma izni için başvurabilir ve onaylandığı takdirde Amerika’nın herhangi bir yerinde part time veya full time çalışabilir.

L-1A vize sahibi ise ayrıca çalışma iznine başvurmasına gerek yoktur çünkü bu vize zaten Amerika’da işletmeci, yönetici veya müdür kapsamında çalışmasını esas alır ve L-1A sahibi ancak kendisini transfer eden şirkette çalışabilir.

Çocukların çalışma vizesi için başvuru hakları yoktur fakat bunlar öğrenci vizesine müracaat etmeden Amerika’da istedikleri eğitim kurumlarında öğrenim görebilirler.

Haftaya L-1B vizesi ile devam edeceğiz.

http://caglarlaw.com

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.