Demek Sorun Hamza Hamzaoğlu Değilmiş!

Bu gün biraz da Türkiye gündemine bakmak istiyorum. Yazıma futbolun bazı temel defansif prensiplerini açıklayarak başlayacağım.

Pressure: Topa en yakın olan oyuncuya 1.defans oyuncusu diyoruz. 1.defans oyuncusunun ilk görevi aslında rakibe top aldırmamaktır, eğer aldırdıysa döndürmemektir, eğer döndürdüyse geçirmemektir. Rakibi geriye, saha dışına veya etkisiz alana baskı ile göndermek ve en iyi tercihi yapmasına engel olmaktır.

Cover: 1.defans oyuncusuna en yakın olan destekçi defans oyuncusudur. 1.defans oyuncusunun hatasını kapatmaya ve yerini almaya en yakın oyuncudur. En önemli görevi top ayağında olan hücum oyuncusunun topu kullanma opsiyonlarını azaltmaktır. Özellikle pas ve şut opsiyonlarını.

Balance: 1. ve 2. defans oyuncuları dışında kalan kaleci dahil tüm takımın görevidir. Pozisyonu doğru alıp bir iki hamle sonrasını sezinleme ve takımın buna hep birlikte reaksiyon göstermesi diyoruz.

Compactness: Takım oyuncularının birbirleriyle olan mesafelerini yakınlaştırarak rakibe az alan bırakması ve oyuncuların blok halinde hareket ederek mümkün olduğu kadar birbirlerine olan mesafeleri açmamaları anlamı taşıyor.

Yukarıda ki defansif prensiplerden herhangi birinde bir eksiklik veya aksilik olduğu zaman rakibin özellikle zeki ve oyun bilgisine sahip futbolcuları cezayı hemen keserler. Uluslararası müsabakalarda takımlarımızın çok kolay gol yeme sebepleri bu defansif kuralları doğru uygulayamamalarından kaynaklanıyor.

Şimdi size geçtiğimiz hafta sonu oynanan Osmanlıspor – Galatasaray maçından örnekler vermek istiyorum.

Yukarıdaki prensiplerden birini eksik yaptığınız zaman beş maçtır kendi evinde kazanamayan Osmanlıspor bile  cezayı kesiyor. Maşallah Galatasaray defansı yediği gollerde tüm prensipleri katletmiş.

Osmanlıspor oyuncuları topu her alışlarında çok rahat top sürdükleri gibi aynı rahatlıkla pas veriyorlardı. (Pressure Sorunu) Osmanlıspor oyuncularının ne topu almasını, ne dripling yapmasını, ne de pası atmasını engelleyici hiçbir girişim yok. Osmanlıspor atağa kalktığında top ayağında olan oyuncunun yanında gelen pası zorlayacak hiç kimse olmadığı gibi o pas opsiyonunu engelleyecek bir girişimde yok. (Cover Sorunu) Korner atışından sonra ceza sahasında arka arkaya üç kez Osmanlıspor oyuncuları topa  vurma şansı buldular.(Balance Sorunu) Galatasaray’ın fotoğrafını tüm takım görünecek şekilde yukarıdan çektiğinizde top rakipteyken oyuncuların darmadağınık durumda olduğu görülecektir. Ne alan, ne adam savunması yaptıkları belli. Oyuncular arası mesafeler çok açık veya çok düzensiz. (Compactness Sorunu)

2014-15 sezonunu üç kupa ile kapatan kadro üstüne 7 oyuncu alındı. Yönetim değişti. Futbol takımının kötü oyunu yanında belki de Avrupa kupalarından men tehlikesi kapıda. Fatura Hamza Hamzaoğlu’na kesildi!

Simdi Galatasaray’ın bu görüntüsünden sonra daha net anlaşılmaktadır ki; sorun Hamza Hamzaoğlu değilmiş, sorunun ilacı da  Mustafa Denizli hiç değilmiş. Bana göre krizi yönetemeyen Başkan ve yeni yönetim en büyük problemmiş…

Write a comment

3 Comments

  1. Mikail January 27, 15:32

    Guzel yorumlamisiniz problemleri. Yonetim istifa demis olsak hata ermemis oluruz. Yonetiminde gundelik politik havayla degil fútbola NE verebilirizle ugrasmasi gerekiyormus

  2. Kaan January 27, 18:07

    Galatasarayin gecen seneki ve Terim zamanindaki basarilarinda Ali Durust ve Albayrak da yabana atilmamali diye dusunuyorum..

  3. Emre January 30, 03:11

    Analizlerinizi cok begendim.Maalesef her olumsuz durumda fatura hep hocalara kesiliyor. .Gunah kecisi olarak Hamza hoca secildi bu sefer.Yonetim hocalara karismayi birakip kendi vazifesini yapmali

Only registered users can comment.