Hakim Berman, Zarrab’ın davada yer almayacağını resmen açıkladı

Hakim Berman, Zarrab’ın davada yer almayacağını resmen açıkladı

New York’da görülen davada hâkim Richard Berman, Reza Zarrab’ın davada yer almayacağını resmen açıkladı.

Hâkim Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirterek, jüri adaylarına “Sizin jürilik yapacagınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır” dedi.

Böylece günlerdir konuşulan Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı kesinleşmiş oldu. ABD hukuk literatüründe “Jencks materyali” olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab’ın yer aldığı iddiası artık bir gerçeklik olarak bundan sonra davarın seyrini etkileycek.

Mahkemeden jüri seçiminde dağıtılan ‘potansiyel tanıklar’ listesinin son ismi olarak Reza Zarrab’ın yer aldığını ünlü New York Times gazetesi de duyurdu. New York Times Muhabiri Benjamin Weiser Twitter’dan, ”Juri adaylarina, potansiyel taniklarin oldugu 10 sayfalik alfabetik liste dagitildi. Listedeki son kisi Reza Zarrab.” paylaşımı dikkat çekti.

ABD yargı sisteminde gizli tanık sistemi olmadığı için Zarrab itiraflarını ve işbirliğini mahkeme salonunda yapacak.

Yerel saatle 10.40’ta duruşma salonuna takım elbise ile gelen Mehmet Hakan Atilla’nın ardından 10.50’de duruşma hâkimi Richard Berman salona girdi. Reza Zarrab’ın salona gelmemesi savcılıkla işbirliği yaptığı yolunda en somut adımdı. Daha sonra Berman, Reza Zarrab’ın davada yer almayacağını resmen açıkladı. 11.00’da jüri adaylarının salona girmesiyle hakim dahil salonda bulunan herkes ayağa kalktı.

12 kişilik jüri için 82 aday jüri gelmesi beklendi. Bu yüzden duruşma 2 saat geç başladı.

Daha sonra Hâkim Richard Berman, Atilla’nın ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasa dışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla ilgili suçlarını 6 madde halinde okudu.

Jüri adaylarına yönelik konuşan Berman, adayları ABD yargı sisteminin en önemli unsurlarından biri olarak tarif ederek teşekkür etti. Ardından ise adaylara savcılarla veya savunma avukatlarıyla daha önce kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını sordu.

Berman’ın jüri adaylarına  Mehmet Hakan Atilla, avukatı veya savcılıktan herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu.

Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi.

Türkiyeli ve Amerikalı gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği duruşmalarda jüri adayları isimleriyle değil, numaralarla tanımlandı. Aday jürilerin sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla takip etti.

Her verilen imkanda sürekli avukatlarıyla görüşen Atilla suçlamaları kabul etmedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.