Suriye’de ateşkes başladı

Suriye’de ateşkes başladı

Suriye’nin güneybatısında Amerika ve Rusya tarafından açıklanan yeni ateşkes anlaşması bugün (Pazar) itibariyle yürürlüğe girdi.

Hükümet güçleriyle muhalif gruplar arasındaki çatışmasızlık anlaşması, yerel saatle öğlen uygulanmaya başladı.

Suriye’de 6 yıldır devam eden iç savaşı şekilde son erdirmeye yönelik uluslararası çabaların bir yenisi niteliğinde olan anlaşmaya, Amerika, Rusya ve Ürdün’ün arabuluculuğunda varılmıştı.

Anlaşma, Başkan Donald Trump’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G-20 zirvesi sırasında yaptığı ikili görüşmenin ardından duyurulmuştu.

Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, ateşkes anlaşmasına şu ana kadar uyulduğu görülüyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ateşkesin devreye girdiği saatten bu yana güneybatıda “sükunetin hakim olduğunu” belirtti.

Muhalif gruplardan da, bölgede durumun “nispeten sakin olduğu” ve ciddi boyutta bir çatışmanın yaşanmadığı şeklinde açıklamalar geldi.

Suriye hükümetinden bir yetkili de Reuters’a yaptığı açıklamada, “barışçıl çözümlere zemin hazırlayan ve ateşi durduran her türlü adımı memnuniyetle karşıladıklarını” kaydederken, Dera’daki bir görgü tanığı da, havada bir savaş uçağı görmediğini ya da çatışma sesi duymadığını söyledi.

Bununla birlikte, Suriye’de daha önce bir çok kez ateşkes girişimleri başarısızlığa uğramıştı.

Amerika ve Rusya arasında güneybatı Suriye’de “çatışmasızlık bölgesi” kurulması konusundaki görüşmeler, Ürdün sınırındaki Dera bölgesi, yakınında yer alan Sveyda ve Golan Tepeleri’ne komşu Kuneytra bölgelerini kapsıyor.

Başkan Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Suriye’nin bazı kesimlerinde hayatları kurtaracak bir ateşkesi müzakere ettik. Şimdi Rusya’yla yapıcı şekilde çalışmada ileriye doğru adım atma vakti” dedi.

Anlaşma, Suriye’daki savaş sırasında Trump yönetiminin ilk barış girişimi özelliğini de taşıyor ve Trump’ın Putin’le ilk görüşmesinde diplomatik başarı sağladığı yorumları yapılıyor.

Görüşmelerde yer alan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, ateşkesin uygulanmasını kimin takip edeceği gibi, anlaşmanın kritik unsurları üzerinde alınacak kararlar için ilave görüşmelerin yapılmasının gerekeceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, anlaşmanın, “insani yardımlara erişimin güvenceye alınması ve bölgedeki muhalefetle Ürdün’ün başkentinde kurulmakta olan izleme merkezi arasında temaslar oluşturulmasını” içerdiğini belirtti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı da, anlaşmanın, BM sponsorluğunda Pazartesi günü Cenevre’de başlaması öngörülen görüşmeler öncseinde “olumlu bir gelişme” olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.