Hz. Muhammed’i (sav) anlatan film tartışmalarla gösterime giriyor

Hz. Muhammed’i (sav) anlatan film tartışmalarla gösterime giriyor

Oscar’lı yönetmen Majid Majidi’nin 40 milyon dolar harcanarak İran’ın en pahalı prodüksüyonu olarak tarihe geçen Hz. Muhammed’in (sav) hayatını anlatan film tartışmaların odağı haline geldi.

Ülkede gişe rekorları kırması beklenen Mohammad: Messenger of God adlı yapıma, Perşembe günü gerçekleşen ilk gösteriminin ardından bazı Sunni Müslümanlar tepki göstererek, filmin yasaklanmasını talep etti.

Hz. Muhammed’in (sav) çocukluğundan başlayan ve 171 dakikadan oluşan filmi, Batı’da gitgide yaygınlaşan İslamafobiye karşı çektiğini belirten Oscar’lı Majid şu ifadeleri kullandı; “Batı zihniyetindeki İslam, içinde yalnızca şiddet ve terörü barındırıyor, bu algıyı değiştirmek amacıyla bu filmi çekmeye karar verdim.”

HZ. MUHAMMED VÜCUT BULAMAZ

Filmde çocukluğundan itibaren yalnızca arkası dönük ve gölgesiyle gösterilen Hz. Muhammed (sav) için alınan bu önlemlerden memnuniyetsizlik duyan, Mısır’da bulunan en prestijli Sunni İslam Enstitülerinden El Ezher, yapımın bir an önce yasaklanması için İran’a çağrıda bulundu.

Filme karşı çıkan seslerden Profesör Abdel Fattah Alawari de, “İslamiyet, Hz. Muhammed’in (sav) film ve benzer şeylerde resmedilmesine kesinlikle karşıdır. Filmde, Hz. Muhammed (sav) yer yer körkütük sarhoş yer yer bir kadın avcısı gibi resmedilmiş, işte tüm bunlar kabul edilemez” dedi.

Muhammed: Messenger of God, şimdiye dek yapılan ikinci film olarak ön plana çıkıyor.

Hz. Muhammed (sav) ilk kez, The Message/ Çağrı adlı Suriyeli yönetmen Mustafa Al- Akkad’ın 1976’da çektiği filme konu olmuştu. Peygamberin amcası Hamza’yı usta aktör Anthony Quinn oynamıştı. Her ne kadar bu filmde de Muhammed’in yüzü gösterilmemiş olsa da, Müslüman dünyasından bazı kesimler, tıpkı şimdiki gibi filme tepki göstermişti.

Yönetmen Akkad, 2005’te Ürdün’ün başkenti Amman’a düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmiş, saldırının film yüzünden mi gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılamamıştı.

HAMAYENİ SIK SIK SETTEYDİ

Büyük bölümünün İran’da çekildiği filmde fillerle olan sahneler için Hindistan’a gitmek isteyen ekibe, ülkeden ‘bazı Müslüman ülkelerinin tepkilerinden çekindikleri için’ izin çıkmamıştı.

Bunun üzerine Majidi ve ekibi Güney Afrika’ya gidilerek çekimleri gerçekleştirmişti. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamayeni’nin, büyük destek verdiği filmin çekimleri sırasında seti pek çok ziyaret ettiği biliniyor.

Mohammad: Messenger of God, toplam 143 sinema salonunda vizyona girdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.