Baileys Kadın Romancılar adayları açıklandı

Baileys Kadın Romancılar adayları açıklandı

1996’dan beri düzenlenen ve yalnızca kadın yazarlara verilen Baileys Kadın Romancılar Ödülü’nün bu yılki adayları açıklandı.

Aday listesinde, dört İngiliz, bir Pakistan doğumlu İngiliz ve bir de Amerikalı kadın yazar bulunuyor. Listenin en favori ismi, The Bees adlı kitabıyla Margaret Atwood gibi ünlü yazarlardan ve Baileys jürisinden övgüler alan Laline Paull oldu.

Paull’ün, ilk romanı The Bee‘nin Baileys jüri üyesi Shami Chakrabarti’nin “Yirmibirinci yüzyılın Hayvan Çiftliği“ yakıştırmasına mazhar olması, 30 bin pound’luk ödülü kazanma şansını arttırıyor. Ancak Paull, ilk kez yazarlık yapmıyor. Kendisi, aynı zamanda senarist ve tiyatro oyunu yazarı.

Ancak Paull’ün, İngiltere’nin edebiyat yarışmalarında sık sık favori olan başka rakipleri de var. Özellikle bu tür ödüllerde adaylığına aşina olduğumuz Ali Smith, bir çok ödül kazanmış How to Be Both adlı romanıyla aday listesinde yine öne çıkıyor.

Sarah Waters, 1922 Londra’sında geçen The Paying Guests adlı romanıyla bir başka favori aday. Rachel Cusk ise Outline ile listede önemli bir yere sahip.

Bu üç İngiliz aday dışında, Pakistan asıllı İngiliz yazar Kamila Shamsie, 1915’de Fransa’daki korkunç Ypres cephesinde savaşan Peştun askerleri anlattığı A God in Every Stone adlı romanı ile bir başka iddialı isim olarak görünüyor. Amerikalı yazar Anne Tyler da A Spool of Blue Thread ile önemli bir başka rakip.

Paull’un romanı The Bees ise bir kovandaki kraliçe arının temizlik işçisi arı Flora 717’nin fantastik öyküsünü anlatıyor.

Baileys jüri üyesi Chakrabarti, adayların romanlarının hepsini “fantastik” buluyor. Ancak Paull’un romanını özellikle “Yirmi birinci yüzyılın Hayvan Çiftliği“ olarak niteliyor. Çünkü Chakrabarti’ye göre “The Bees’de, bir arı kovanı konseptinde, toplum ve siyaset konu ediliyor. Ancak içerik öyle mükemmel kurgulanmış ki, Flora’yı gerçek bir insandan ayırt etmek, imkânsız.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.