Uzmanlardan ‘Korona kalıcı olabilir’ uyarısı

Uzmanlardan ‘Korona kalıcı olabilir’ uyarısı

Sağlık uzmanları, daha fazla insan aşılanıp takviye edilse bile korona virüsünün kalıcı olabileceğini söylüyor. Doktorlar virüsün gelecekteki varyantların, hem enfeksiyonları hem de enfeksiyonların şiddetini düşük tutmaya çalıştıklarını söyledi. 

Aynı sağlık uzmanlar halka hitaben ‘Gardınızı düşürmeyin’.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı tıp profesörü Dr. William Schaffner, “COVID, öngörülebilir bir gelecekte bizimle olacak” dedi. “Bu virüsü nasıl aşağıda tutabileceğimizi ve zararını nasıl en aza indirebileceğimizi anlamaya çalışıyoruz ve aynı zamanda makul derecede normal bir hayatın tadını çıkarıyoruz.”

Schaffner, Ethnic Media Services tarafından 24 Temmuz’da en son Covid varyantı ve pandemi ve aşı etkinliği ile ilgili artan sorular hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu. 

ABD’de COVID 19 vakaları, ölümler ve hastaneye yatışlar bir kez daha artıyor. Bir Covid ribaund vakasında ikinci kez pozitif test edilen ABD Başkanı Joe Biden dahil, Amerikalıların üçte ikisinden fazlası COVID için pozitif test etti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan verilere göre, Omicron’un BA5 alt varyantı artık ülkedeki enfeksiyonların yüzde 78’inden fazlasını oluşturduğunu belirtti.

Ancak halk sağlığı uzmanları, pek çok kişinin evde yapılan testlerden olumlu sonuçlar bildirmemesi nedeniyle rakamların eksik olabileceği görüşünde.

‘DAHA GÜÇLÜ VARYANTLARA KARŞI KORUMAYA İHTİYACIMIZ VAR’

Shaffner, güncellenmiş aşıların daha geniş stratejinin önemli bir parçası olmaya devam edeceğini vurguladı. “Bildiğimiz ve henüz bilmediğimiz daha geniş bir dizi farklı varyanta karşı daha dayanıklı, uzun vadeli korumaya ihtiyacımız var” dedi. “Sadece ciddi hastalıklara karşı koruma sağlayan aşıları değil, mukoza zarının yüzeyindeki gerçek enfeksiyonu durduran ve önleyen aşılar istiyoruz.”

Bir sprey veya damlalık yoluyla uygulanabilen burun aşıları, klinik araştırmacılar arasında daha fazla ilgi görmekte ve aşılama oranlarını artırmanın başka bir yolunu sunabilir. Yakın zamanda Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yetkilendirilen NovaVax aşısı, ilk iki dozluk bir seri için lisans aldı.

Ancak Texas A&M Üniversitesi’ndeki Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi’nin Biyoloji Profesörü ve Baş Virologu Dr. Ben Neuman’ın şüpheleri var.

“NovaVax aşısı iyi, ancak yaklaşık iki yıl geç” dedi ve ilacın virüsü diğer aşılar kadar etkili bir şekilde kopyalamadığını da sözlerine ekledi. “NovaVax, çok dikkatli bir şekilde taşınan ve korunan bu çok hassas başak proteinine sahiptir; bir kısmı vücudunuza girmek için hayatta kalır… mRNA aşısı ise, tam olarak doğanın amaçladığı şekilde mükemmel bozulmamış sivri uçlar elde edersiniz.”

Neuman, bugüne kadar, yeni BA.5 ve BA2.75 alt varyantları da dahil olmak üzere, mevcut aşıların daha az etkili göründüğü Omicron varyantının 15 mutasyonu olduğunu kaydetti.

2019 virüsüne karşı hala aşı yapıyoruz ve şu anda 2022’nin sonlarındayız” dedi. “Bir problemimiz var.”

Amerikalıların yaklaşık üçte biri aşısız kalırken, Covid ile ilgili ölümlerin çoğu aşılanmış olanlar da dahil olmak üzere 65 yaş ve üstü kişilerde meydana geliyor.

‘MASKE TAKMAK ÇOK ÖNEMLİ’

Konuşmacılar, maskelerin, özellikle yaşlıların daha fazla hastalıklarının olması nedeniyle yüksek risk altında olduğunu hatırlatarak maske takmanın virüsün yayılmasını yavaşlatan önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Şu anda hiçbir devlet halka açık yerlerde maske takmayı zorunlu kılmıyor, ancak bazı eyaletlerde hastaneler ve uzun süreli bakım tesisleri de dahil olmak üzere yüksek riskli ortamlarda hala maske takılması gerekiyor.

Nisan ayında, bir federal yargıç Biden yönetiminin toplu taşıma, havayolları ve ulaşım merkezleri için maske gereksinimini kaldırdı. Adalet Bakanlığı’nın karara itiraz etmesi bekleniyor.

Bu arada, Amerikalıların üçte biri virüs tarafından enfekte olmaktan tamamen kaçınmayı başardı. San Francisco’daki California Üniversitesi’nde Bölge Kampüslerinden sorumlu dekan yardımcısı Dr. Peter Chin-Hong’a göre, dört faktör bu eğilimi açıklamaya yardımcı oluyor.

Maske takmak veya diğer insanlarla yakın temas kurmak açısından “aynı hanedeki bazı insanlar daha fazla önlem alıyor olabileceğinden” davranış başka bir faktör olabilir. Pandemi sırasında enfeksiyon riskleri zamanla dalgalandığından, aşıların zamanlaması da bir rol oynamaktadır.

Son olarak, Chin-Hong, bazı insanların enfekte olmuş olabileceğini ve asemptomatik oldukları veya hiç test edilmedikleri için bunu fark etmediklerini söylüyor.

Chin-Hong, atık su denetimlerinin gerçek enfeksiyon oranlarıyla ilgili resmi netleştirmeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Testlere ve kendi kendine raporlamaya güvenmekten farklı olarak atık su, araştırmacıların virüsün ne kadar yayıldığını anlamalarına yardımcı olabilir.

Chin-Hong, “Örneğin Kaliforniya’da atık su virüsünün seviyesi, daha fazla insanın test yaptırdığı Ocak ayında (bildirilen Covid seviyeleri) çok benzer” dedi. Bu verilere dayanarak, mevcut vaka oranları şu anda rapor edilen 130 bin günlük enfeksiyondan çok daha yüksek olacaktır.

“Hızlı testler de bu BA5 döneminde size olumlu bir sonuç vermeye pek uygun değil… CDC’nin hastaneye yatışlara odaklanmasının nedeni de bu, çünkü bize bu önemli halk sağlığı sorunu olduğunu hatırlatıyorlar.”

PAXLOVID gibi terapötiklerin, çoğunlukla yaşlı yetişkinler arasında daha ciddi hastalıkları önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ve PAXLOVID’e dirençli bazı kişilere verilebilecek bir monoklonal antikor var. Ancak uzmanlar, aşıların virüsle savaşmak için en önemli araç olmaya devam ettiği konusunda ısrar ediyor.

Chin-Hong, “Artık günde 430 gibi çok fazla ölümümüz var” diyor. “(Virüs) yönetmek zorundayız ve bunu yapmak için şu anda araçlara sahibiz” dedi.