Uzmanlar Moderna’nın çocuklar için ürettiği aşı ile ilgili daha fazla veri bekliyor

Uzmanlar Moderna’nın çocuklar için ürettiği aşı ile ilgili daha fazla veri bekliyor

Tıp dünyası, Amerikalı ilaç üreticisi Moderna’nın küçük çocuklara yönelik Kovid-19 aşısı için Amerikan İlaç İdaresi (FDA) onay için başvuruda bulunduğunu olumlu karşıladı. Ancak bazı uzmanlar aşının güvenliği ve etkinliği konusunda daha fazla veriyi ‘ihtiyatlı’ bir şekilde beklediğini açıkladı.

San Francisco merkezli basın kuruluşu Ethnic Media Services tarafından düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan uzman doktorlar genç hastaların Kovid nedeniyle hastalandığını ve hastaneye kaldırıldığını söyledi. Moderna’nın yeni aşısı bir ay ara ile iki doz şeklinde yapılabilecek. FDA’nin aşıyı haziran ayında oyanlaması bekleniyor. Ebeveynler, aşının kısmen miyokardit (kalp çevresindeki kasların iltihaplanması) riski nedeniyle tereddüt ediyor, ancak uzmanlar daha genç hastalarda söz konusu riskin azaldığını belirtiyor.

MODERNA FDA’DEN YENİ AŞI İÇİN ONAY İSTİYOR

Moderna daha önce 6 ila 11 yaş ve 12 ila 17 yaş arası çocuklar için aşısı için FDA’dan izin başvurusunda bulunmuştu. Bu aşıların etkinliğine ilişkin verileri 9 Mayıs’a kadar sunması bekleniyor.

Uzmanlar, Kovid-19 virüsünün varyantlarının ortaya çıkma hızının ve göreli bulaşıcılıklarının çok değişkenli aşıların geliştirilmesini gerektirdiğini söyledi. ABD’de kasım ayı sonlarında ortaya çıkan BA2 Omicron varyantı neredeyse ortadan kalktı, ancak yerini daha da bulaşıcı olan bir alt varyant aldı: BA.2.12.1. 

Kovid konusunda çalışmalar yapan uzmanlar, aşının güvenli olduğunu ve aşıların COVID-19’a ve diğerlerinin yanı sıra baş ağrıları, yorgunluk, uyku bozukluğu, mide ağrıları, göğüs sıkışması ve iştahsızlık gibi uzun vadeli etkilerine karşı bağışıklığı güçlendirmek için gerekli olduğunu vurguladı.

ÇOCUKLAR DA BAZI COVİD KOMPLİKASYONLARINA MARUZ KALABİLİR

Stanford Çocuk Sağlığı’ndan Pediatrik Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Manisha Newaskar, “En genç hastalarımızın COVID ile hastalandığını ve hastaneye kaldırıldığını gördük. Daha önce sağlıklı olan çocuklarda bile komplikasyonlar gelişebilir” dedi.

Stanford Çocuk Sağlığı’ndan Pediatrik Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Manisha Newaskar

Newaskar, “Verilerin hala tam olarak gözden geçirilmesi gerekiyor, ancak ailelerimizi eğitmeli ve gençlerine aşı yaptırmaları için onları teşvik etmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Biyoloji profesörü ve Texas A&M Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi’nde Baş Viroloğu Dr. Ben Neuman, “Okullar aşının öğrencilere vurulması konusunda önemli bir rol alabileceğini” söyledi.

Dr. Neuman, “Bakteriyel menenjitten yılda 500 ölüm oluyor ve bu, okulların normalde aşıya ihtiyaç duyduğu şeylerden biri” dedi. 

“Kovid19, genel anlamda bir yıl içinde aynı yaş grubunda yaklaşık 350 daha fazla ölüme sebep olabilir. Bu aşı okulların devam etmesine yardımcı olabilecek.” Şeklinde düşüncelerini aktardı. 

“Her yıl grip aşımızı güncelliyoruz ve şimdi dört değerlikli bir aşı. İçinde dört farklı antijen bulunur. Bu nedenle, aşı bilim adamları arasındaki düşünce, Kovid ile oldukça benzer bir şey yapmaktır”dedi. 

“YENİ VARYANTLARA KARŞI DAHA ETKİLİ BİR AŞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bir diğer konuşmacı Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklar Anabilim Dalı’nda tıp profesörü olan Dr. William Schaffner ise aşılardaki antijenleri artırarak ileriye dönük muhtemel yeni varyantlara karşı daha kapsamlı olması için çalıştıklarını belirtti. 

Dr. Schaffner, maske zorunluluğunun sona ermesinin zaten kırılgan olan kişilerin savunmasızlığını artırabileceği konusunda uyardı. İnsanların maskeyi evde bırakmaya karar verirken kişisel durumlarını dikkate almalarını önerdi. 

Dr. Schaffner”Yaşlı mısın? Kronik bir hastalığınız, kalp hastalığınız veya akciğer hastalığınız var mı? Bağışıklık baskılanmış mısınız? Birine bakım sağlayan biri misiniz? Çok dikkatli olmaya devam edin.”

Dünya Sağlık Ağı’nın kurucu ortağı ve Karmaşık Sistemler Enstitüsü’nde Kovid İle Mücadele Başkanı Dr. Eric Feigl-Ding, “ Proteini artmak için biraz değiştirdiğimizi düşünürsek, aşıları daha hızlı güncellemesi için FDA’yı savunmamız gerekiyor” dedi. 

Uzmanlar ayrıca, havayolları da dahil olmak üzere birçok ABD toplu taşıma sisteminin zaten benimsediği toplu taşımada maske zorunluluğunun kaldırılmasına ağırlık verdi.

Dr. Feigl-Ding, “Hastane yatakları dolu olmadığı için sadece kask takmayı bırakıp emniyet kemerlerimizi çözmüyoruz ve alkollü araç kullanımına izin vermiyoruz. Bence CDC (ABD Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele), normale dönüşü zorlamaya çalışırken önlemeyi (stratejileri) unutuyor,” şeklinde eleştiride bulundu. Aşının bağışıklığı güçlendirilmiş insanlar için bile hastaneye yatırıp ve ölüme karşı korumanın yüzde 90-95 olduğunu vurguladı. Ancak enfeksiyona karşı koruma sadece yaklaşık yüzde 45’tir.

Dr. Feigl-Ding, “Yetişkinler artık toplantılara, partilere, barlara, restoranlara, gece kulüplerine gidiyorlar… bu nedenle bulaşma olasılığı daha yüksek,” uyarsında bulundu.