Yüksek Mahkeme’nin üniversite kabullerini yakından ilgilendiren kararı merakla bekleniyor

Yüksek Mahkeme’nin üniversite kabullerini yakından ilgilendiren kararı merakla bekleniyor

ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu ay, 1978’e kadar uzanan 45 yıllık Olumlu Eylem geçmişini geri alarak, üniversite kabullerinde ırkın dikkate alınmasını yasaklayabilecek iki dava hakkında karar vermesi bekleniyor. Uzmanlar mahkemenin ters bir karar vermesi durumunda öğrencilere tanınan eşitlik haklarının zarar görebileceğine dikkat çekiyor.

Geçen Ekim ayında, Adil Kabul için Öğrenciler’in başkanı muhafazakar aktivist Edward Blum, Asyalı-Amerikalı başvuru sahiplerine karşı ayrımcılık yaptığı iddiasıyla Harvard’a dava açtı. Alt mahkemeler bu iddiaya dair hiçbir kanıt bulamadı ve hiçbir öğrenci Harvard’daki mevcut ırk temelli politikalara karşı veya Kuzey Carolina Üniversitesi’ni içeren ayrı bir davada ifade vermedi.

Yine de, Yüksek Mahkeme’nin muhafazakar çoğunluğu göz önüne alındığında, pek çok kişi, destekçilerin tarihsel olarak yeterince temsil edilmeyen gruplar için kolejlere ve üniversitelere kaydı artırmaya yardımcı olduğunu söylediği politikaya bir son verilmesini bekliyor.

Kaliforniya merkezli Equal Justice Society (EJS) başkanı sivil haklar avukatı Lisa Holder, “Her renkten, inançtan ve cinsel yönelimden ilericiler, vatanseverler ve özgür düşünürler, kapsayıcılık ve çok kültürlü demokrasiye ilişkin temel Amerikan ilkelerini koruma mücadelesinde birleşmelidir” dedi.

Holder geçen hafta Ethnic Media Services tarafından düzenlenen bir haber brifinginde gazetecilerle konuştu. Pozitif Eylemin, yüksek öğretimdeki eşitsizlik ve ayrımcılığın tarihsel mirasını geri almanın en iyi yolu olduğunu belirterek, Kaliforniya okullarının onsuz daha fazla ayrılmış hale geleceğini de sözlerine ekledi.

“Beyaz olmayan çocukların fırsatlara erişemediği apartheid okullarına bakıyoruz. Bu Amerikan dışı,” dedi. Holder, çeşitli eğitim ortamlarının daha homojen olanlardan %35 daha üretken olduğu konusunda sosyal bilimciler arasındaki fikir birliğine dikkat çekti.

Hem Harvard davasında hem de Kuzey Karolina Üniversitesi’ni ilgilendiren ayrı bir davada (yine Blum’un grubu tarafından açılmıştı) yüksek mahkeme önünde ifade veren öğrenciler, daha çeşitli bir öğrenci topluluğunun parçası olmanın avantajlarını vurguladılar.
Roe – Wade’in yankıları

Yüksek Mahkeme, 1978 tarihli Regents of California Üniversitesi – Bakke kararında, okulların öğrenci çeşitliliğini artırmak için Olumlu Eylem politikalarını kullanmasının anayasal olduğuna karar verdi.

Meksika Amerikan Yasal Savunma ve Eğitim Fonu’nun (MALDEF) başkanı ve yirmi yıldır hizmet verdiği Los Angeles İlçe Eğitim Kurulu’nun eski üyesi Tomas Saenz, mevcut mahkemenin uzun süredir devam eden bu emsali bozmaya hazır olduğundan endişe ediyor.

Saenz, “Ne zaman ineceğini bilmiyoruz,” dedi. Ancak mahkemenin ırk bilincine sahip Olumlu Eylem politikalarına ilişkin ifade ettiği görüşler göz önüne alındığında, yargıçların geçen yıl Roe v. Wade’i bozan Dobbs kararında olduğu gibi bunu da bozacağını umuyor.

“Bunun olası bir sonuç olduğunu düşünüyorum” dedi ve Yüksek Mahkeme’nin yüksek öğrenimde ırk bilincine sahip Pozitif Eylem konusunu üç ayrı durumda yeniden ele aldığını belirtti. Her seferinde mahkeme çoğunluğu Bakke emsalinin yasa olmaya devam ettiğini yeniden ileri sürdü.

Saenz, “Dolayısıyla, bu emsali tersine çevirmek olağanüstü ve Dobbs’un geçen yılki kararıyla aynı seviyede olur” dedi.

Ayrıca Olumlu Eylem karşıtlarının mahkemenin gerekçesini genişletmeye çalışacaklarını tahmin etti. “Bu davanın istihdamda veya sözleşmede Olumlu Tazminatla ilgili söyleyecek hiçbir şeyi olmayacaktır. Aksini iddia eden de sizi yanıltıyor” dedi Saenz.

“Sağdan gelen insanların, bu Yüksek Mahkeme kararının bir şekilde etnik araştırmaların, hatta eleştirel ırk teorisinin okullardan çıkarılması gerektiği anlamına geldiğini iddia ettiğini duyacaksınız.” Aksine Saenz, kararın müfredat hakkında hiçbir şey söylemeyeceğini söylüyor.

Kampüs çeşitliliği üzerindeki etkileri

Asian Americans Advancing Justice’in (AAJC) başkanı ve CEO’su John C. Yang, alt mahkemelerin, davanın temelini oluşturan Harvard’ın kabul sürecinde Asyalı-Amerikalılara karşı hiçbir ayrımcılık kanıtı bulamadığını yineledi.

Yang, “Beyaz olmayan topluluklardan eşit derecede nitelikli öğrencilerin ayrıcalıklı beyaz öğrencilerle aynı erişime sahip olmasını sağlamak için ırkı dikkate alan bir kabul süreci gerekli olmaya devam ediyor” dedi.

Gelen Harvard sınıfının% 28’inin Asyalı-Amerikalı olduğunu ve Bakke kararının verildiği 1978’den bu yana sayılarının dört katına çıktığını kaydetti.

Yang, “Asyalı Amerikalıların bir şekilde ayrımcılığa uğradığına dair herhangi bir öneri, bu basit gerçeklerle yalanlanıyor” diye devam etti. Olumlu Eylem bozulursa, Harvard’daki kampüs çeşitliliğinin Siyahlar için yüzde 14’ten yüzde 6’ya ve Latinler için %14’ten %9’a düşeceğini tahmin etti.

“Günün sonunda, ırk körü bir toplumda olmadığımızı kabul etmeliyiz. Yaşanan deneyimlerimiz tartışmaya açık olmamalı” dedi Yang.

Miras kabulleri ne olacak?

Michele Siqueiros, 2004’ten beri beyaz olmayan öğrencilerin üniversiteye daha fazla erişimini destekliyor ve kadınların, Siyahların, Latinlerin, Yerlilerin ve Asyalı-Amerikalı öğrencilerin üniversitelere gitmesine izin verileli çok uzun zaman olmadığını söylüyor.

The Campaign for Colleg’in başkanı Siqueiros, “Olumlu Eylem tek başına hiçbir zaman her derde deva olmayı amaçlamadı” dedi.

TÜM ÖĞRENCİLERE EŞİT FIRSATLAR VERİLMELİ

“Tüm öğrencilere üniversite eğitimine devam etmeleri için eşit fırsat sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye vurguladı ve beklenen SCOTUS kararıyla birlikte, üniversitelerin renkli öğrencilere karşı ayrımcılık yapmamasını sağlamak için daha fazlasının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Siqueiros ayrıca, Pozitif Eylemin muhafazakar muhaliflerinin, Harvard gibi Ivy League okullarındaki tüm kabullerin dörtte birini veya daha fazlasını oluşturan eski kabuller veya yalnızca zengin, varlıklı ve ağırlıklı olarak beyaz liseleri ziyaret eden işe alım görevlileri hakkında söyleyecek hiçbir şeylerinin olmadığına dikkat çekti. .

Siqueiros, “Yüksek öğrenimde sorgulanması ve kaldırılması gereken pek çok uygulama var” dedi. “Bugün saldırıya uğrayan Pozitif Eylem olması gerçekten talihsiz bir durum.”