İlk gününde kendisini polemiğin içinde buldu

İlk gününde kendisini polemiğin içinde buldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dün gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda galip gelerek ülkenin yeni cumhurbaşkanı olan sosyal demokrat aday Mustafa Akıncı görevinin ilk gününde kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile polemiğin içinde buldu.

Akıncı ilk açıklamasında KKTC ile Türkiye’nin iki kardeş ülke olduğunu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs bizim yavru vatanımız, öyle kalacak.” diyerek ‘Akıncı’nın ağzından çıkanı kulağı duysun’ uyarısında bulundu.

Erdoğan, “Akıncı tek başına bu kavgayı verebileceğini mi zannediyor? Böyle bir şey mi var. Orayla ilgili onların baktığı açıdan biz KKTC’ye bakamayız Türkiye’nin KKTC’ye bakışı ‘Yavru Vatan’dır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakacağız. Bir ananın yavrusuna olan ilgisi alakası neyse bundan sonra da o ananın o yavruya ilgisi aynen devam edecektir” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın konuşması esnasında bir TV kanalında canlı yayında olan KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Akıncı, ‘Ağzından çıkanı kulağı duymalı’ ifadelerine cevap verdi: “Neden rahatsız olunuyor iki kardeş ilişkisinden… Anlamakta zorlandım bir an için. Yani bu yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? Ayaklarımızın üzerinde durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin bir insan olmayalım mı? Ben ne söylüyorsam arkasındayım, Sadece kulaklarımla değil vicdanımla da hissediyorum yüreğimle de beynimle de konuşuyorum. Düşündüklerimdir dilime vuranlar, inandıklarımdır ve doğru olandır. Bu doğru olanlar yalnız Kıbrıs Türk halkı için değil Türkiye ile ilişkilerimiz için de sağlıklı olan doğrulardır.”

MUSTAFA AKINCI KİMDİR?

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunu Akıncı, seçim kampanyası boyunca “değişim” ve Kıbrıs sorununa “çözüm” sloganlarını kullandı. Buna karşılık 68 yaşındaki Akıncı, rakibi Eroğlu’nun Türkiye ile ilişkileri zora sokabileceği eleştirilerine maruz kalmıştı. 1993-2009 yılları arasında milletvekilliği de yapan Akıncı, Ankara-Lefkoşa arasında “ana-yavru” vatan yerine iki “kardeş” ülke diplomasisi olması gerektiğini savunuyor. 1999-2001 yılları arasında başbakan yardımcılığı ve turizm bakanlığı görevlerini de yerine getiren Akıncı, seçildiği takdirde Rum tarafıyla yapılan müzakerelerin önemli konularından birisi olan Birleşmiş Milletler yönetimindeki kapalı bölge Maraş’ın Rum, Türk ya da diğer ülke vatandaşları olsun, yasal sahiplerine geri verileceğini belirtmişti.

Dünkü seçimlerde Mustafa Akıncı, oyların yüzde 60,5’ini alıp rakibi Derviş Eroğlu’nu geride bırakmıştı.

Akıncı, mayıs ayında yapılması öngörülen barış görüşmelerinde Rumlara karşı  Türk tarafını temsil edecek.

Kıbrıs adasının kuzeyindeki Türk tarafı dün sabah saatlerinde sandığa gitmeye başladı. Olaysız geçen seçimlerde 176 bin 980 seçmen için 693 sandık kuruldu. Yüksek Seçim Kurulu, seçime katılım oranını yüzde 62,68 olarak açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.