Ürdün Kralı Abdullah’tan Türkiye hakkında şok iddia

Ürdün Kralı Abdullah’tan Türkiye hakkında şok iddia

Ürdün Kralı 2’inci Abdullah Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında sert eleştirilerde bulundu.

Middle East Eye (MEE) sitesinde yayınlanan bir haberde Kral 2. Abdullah’ın, Ocak ayında Washington’da üst düzey Amerikalı politikacılarla yaptığı görüşmede “Türkiye’nin, Avrupa’ya terörist ihracat ettiğini” söylediği iddia edildi.

Haberdeki iddialara göre, Kral Abdullah Avrupa’daki mülteci krizinin ve teröristlerinin bulunmasının tesadüf olmadığını ifade ederek, “Gerçek olan şey teröristlerin Avrupa’ya gitmesi Türk dış politikasının bir parçası ve Türkiye tokat yeyip duruyor ama bu konuda sorumluluktan sıyrılıyor” ifadelerine yer verildi. Kral Abdullah toplantıya katılan Kongre üyelerinin, IŞİD’in Türkiye’ye petrol ihraç ettiğine inanıyor musunuz? sorusuna “Kesinlikle” cevabını verdi.

Haberde, Ürdün Kralı “Radikalleşmenin Türkiye’de üretildiğini” iddia ederek senatörlere Türkiye’nin neden Somali askerlerini eğittiğini sordu.

Kral Abdullah “Türkiye’nin sadece dini grupları Suriye’de desteklemiyor, yabancı savaşçıların bölgeye girmesine izin veriyor. Ayrıca İslamcı milisleri Libya ve Somali’de  yardımcı oluyor” dediği kaydedildi.

Ürdün Kralı, Erdoğan’ı motive eden fikirlerini paylaştı. Kral Abdullah’a göre Erdoğan “Bölgede çözüm radikal İslamla gerçekleşir” inancına sahip.

Habere göre, Ürdün Kralı Türkiye hakkında “Türkiye Suriye’de dini bir çözüm aradı. Bu arada biz güneyde ılıman gruplar arayışında olurken, din seçeneğine izin vermeyen üçüncü bir seçenek için baskı uyguladık” ifadelerini kullandı.

Haberde Kral Abdullah Türkiye’nin IŞİD politikasını “Biz IŞİD’e karşı taktiksel problemlerin üstünden gelmeye çalışıyoruz ama stratejik sorunlar yüzünden yapmıyoruz. Türklerin stratejik olarak bizimle olmadığı sorununu unuttuk” ifadeleri ile eleştirdiği belirtildi.

Kral Abdullah, senatörleri Türkiye’yi Kosova ve Arnavutluk cumhurbaşkanlarına sormalarını istedi. Her iki ülkenin Erdoğan’dan önce Avrupa’ya girmek için mücadele ettiğini söyledi.

Türkiye ile Ürdün’ün resmi olarak müttefik olduğunu belirtilen yazıda, Kral Abdullah, Türkiye nüfusunun 70 milyon olduğunu ve 2 milyon mülteciye sahip olduğunu belirterek Ürdün’ün daha ciddi mülteci problemi olduğunu savundu. AB’nin Türkiye’ye yaptığı maddi yardımı da gündeme getirdiği hatırlatıldı.

Kral Abullah ile yapılan toplantıya Senatör John McCain, Bob Corker, Çoğunluk Lideri Mitch McConell and Azınlık Lideri Harry Reid  ve Senato Araştırma, Yabancı İlişkiler, Silah Servis Komitesi üyeleri katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.