Suriyeli Muhalifler; ‘‘Esad radikal gruplarla anlaşma yaptı’’

Suriyeli Muhalifler; ‘‘Esad radikal gruplarla anlaşma yaptı’’

 

Birleşmiş Milletler’e (BM) ilk defa başkanlık düzeyinde ziyarette bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Güvenlik Konsey üyeleri ile gayrı resmi bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklama yapan SMDK Başkanı Ahmed el Carba, Suriye’de Beşşar Esad’ın radikal gruplarla birlikte kendilerine karşı savaştığını söyledi.


Muhalif grup, New York’taki temaslarda özellikle kendilerinin hiçbir aşırı gruba müsahama etmedikleri ve böyle birşeye de karşı olduklarının altını çizdi. SMDK heyeti dün Dışişleri Bakanı John F. Kerry ve bugünde BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile bir araya geldi. Heyet her iki görüşmede de yüzde yüz demokrasiyi desteklediği ve Suriye’de hiçbir farklı etnik ya da dini ayrım yapmadan hepsinin hakkının korunacağı bir yönetimi desteklyeceklerini  ifade etti.

 

Suriye’de insani yardımlara izin verilmesini de isteyen SMDK Başkanı Carba, tüm tarafların artık Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler’in terörist olmadığını kabul etmelerini istedi.

BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile yaptıkları görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan SMDK heyeti radikal grupların Esad tarafında yer aldığını da iddia etti.

Basın toplantısında ‘‘Batı ülkelerinden ve özellikle de Amerika’dan daha fazla silah istiyorsunuz. Bu daha fazla Suriyeli insanın ölümü anlamına gelmez mi’’ şeklindeki  soruya Carba, ‘‘Biz bu silahları insanlarımızı korumak için istiyoruz. Bizim istediğimiz silahlar saldırı amaçlı değil savunmaya yönelik. Biz tank savar gibi silahlar istiyoruz ki Esad’ın ağır silahlı saldırılarından insanlarımızı, sivilleri koruyabilelim’’ şeklinde cevapladı.

“Muhalif grupların insan haklarını ihlal ettiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Carba, ‘‘Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) yapacağı her türlü insanlığa karşı işlenmiş suçların araştırılmasını destekliyoruz’’ diye cevap verdi.

Yardım yapılacak silahların yanlış ellere geçmeyeceğine nasıl garanti verebilecekleri yolundaki soruya Carba, ‘‘Biz bunun garantisini veriyoruz çünkü tüm aşırı gruplar Esad rejimi safında ve bize karşı savaşıyor. Hal böyle iken SMDK’a yapılacak silah yardımları nasıl aşırı grupların eline geçebilir? SMDK tüm bu aşırı gruplara da karşı.’’ diye konuştu.

Şam’a bağlı askerlerin yalnızca SMDK’nın kontrolünde olan bölgelere saldırı yaptığına dikkat çeken SMDK New York Temsilcisi Dr. Necip Ghadbian, El Nusra gibi radikal grupların kontrolündeki yerlere Esad rejiminin müdahale etmediğine dikkat çekti. SMDK heyeti, ‘‘Rejim ile radikal gruplar arasında nasıl bir antlaşma var bilemiyorum ancak her ikisi de bizlere karşı savaşıyor. Bu da ülkede aşırı grupların hergeçen gün daha da güçlenmesini sağlıyor.’’ dedi.

Şuan kendileri karşı ile Esad rejimine bağlı askerlerin yanı sıra Hizbullah ve Irak’tan gelen aşırı Şii silahlı grupların savaştığını belirten Burhan Galyun, bu grupların müdahalesi ile Suriye’de yürütülen mücadelenin gidişat yönünün değiştiğini belirtti. Özgür Suriye Ordusu’nun iç savaşta yeni gelişmelere paralel olarak yeni strateji geliştirdiğini aktaran Galyun, ‘‘Yakında mücadele alanında ne kadar değişiklik yaptığımız görülecek.’’ dedi.

Kendileri ile savaşan güçlere tüm silah ve maddi yardımın İran ile Rusya’dan yapıldığını belirten Galyun, yine kendilerine karşı savaşan Esad askerleri dışında Irak, İran şiileri ile Hizbullah militanları  olduğunu söyledi. Galyun, ‘‘Bu yapıda gösteriyor ki, rejimin Cenevre’den bir sonuç alması gibi bir düşüncesi yok.’’ şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmelerinde Amerikalılara, Suriye’de kendilerine karşı oluşan cephe ve rejimin yürüttüğü savaşı aktardıklarını belirten Galyun, ‘‘Sayın Kerry’e Cenevre’den sonuç alınmak isteniyorsa Rusya’ya karşı Esad rejiminin kimyasal ile diğer ağır silahlar kullanmaması yolunda daha fazla baskı yapmalarını istedik.’’şeklinde açıkladı.

Muhaliflerin Cenevre’ye gitmeyecekleri yolundaki Rus tarafının idialarını yanıtlayan Carba, ‘‘Biz geçici hükümete tam yetki verilmesini istiyoruz. Cenevre 1 konfreansında tüm dünya gibi bizde anladık ki, geçici hükümete tüm yetki verilmedikçe bu görüşmelerin bir yere varacağı yok.’’ dedi.

Yine Rusya’nın Cenevre’ye muhaliflerin önşartsız gelme ısrarını ise Cabra, ‘‘Tüm güç rejimin elinde olacak, askeri, istihbarat dahil sonra da Cenevre’de nasıl eşit şartlarda oturup politik çözümden bahsedeceğiz. Cenevre’ye gitme şartımız çok açık, Esad tüm güçü geçici hükümete devredecek.’’ şeklinde konuştu.

Rusya’nın SMDK’yı Suriye’de tüm grupları temsil etmediği yolundaki eleştirisine Carba, ‘‘Rusların çeşitlilikten anladığı; Rusya Federasyonun’da olduğu gibi tüm farklı grupların yine kendilerine bağlı oldukları zaman farklı olduklarını kabul ediyorlar’’. diye eleştirdi.

Rusya Büyükelçisi’nin Şam rejiminin Cenevre konferansına gitmeye hazır olduğunu yolundaki açıklamasına Başkan Carba, ‘‘Rejim, değişim ve dönümüşüm konusunda birçok söz verdi. Rusya’da biliyor ki, Esad rejimi ağır silahları yerleşim dışında tutacaktı. Bu sözlerinin hiçbirini tutumadı. Eğer onlar sözlerinde duracak ise bizde Cenevre’ye gitmeye hazırız. ’’diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.