Ünlü Suudi gazeteci Kaşıkçı: İran, İsrail’le anlaştı

Ünlü Suudi gazeteci Kaşıkçı: İran, İsrail’le anlaştı

Suudi Arabistan’ın önde gelen medya kuruluşlarından El-Arab’ın Genel Yayın Yönetmeni Cemal Kaşukî (Kaşıkçı), İran’ın Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme konusunda İsrail’le gizlice anlaştığını iddia etti.

Suudi kraliyet ailesine yakınlığıyla da bilinen Kaşıkçı, İran’ın bölgeye asker gönderme konusunda İsrail’den onay aldığını savundu. Suudi gazeteci, Tahran’ın ise bunun karşılığında “İsrail’in Filistin’e yönelik yoğun baskılarına ses çıkartmayacağına dair söz verdiğini” iddia etti.

Ortadoğu ve Arap dünyasının en etkin gazetecilerinden Kaşıkçı Twitter’daki açıklamalarında, İran’ın bölgeyi yeniden şekillendirmek için İsrail’le ittifak yaptığını ve bu anlaşmaya Rusya’nın da dahil olduğunu savundu.

Kaşıkçı, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i desteklemek için ülkeye asker yığan Rusya ile İran’ın operasyonlarının sadece Suriye ile sınırlı kalmayacağı konusunda uyarılarda bulundu. İran’ın yıllardır bölgeye asker göndermek istediğini; ancak şimdiye kadar bunu başaramadığını aktaran Kaşıkçı, Esed’e yardım bahanesiyle artık Tahran’ın bu emelini gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Kaşıkçı, anlaşma doğrultusunda Tel Aviv yönetiminin İran’ın bölgedeki operasyonlarına karışmayacağını ileri sürdü. Duayen gazeteci, buna karşılık Tahran yönetiminin de İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı baskınlara ses çıkarmayacağına dair söz aldığının altını çizdi.

Ortadoğu’nun en etkili gazeteci ve yazarlarından gösterilen Cemal Kaşıkçı ayrıca, İsrail’in “Lübnan’daki Hizbullah hareketinin Gazze ve Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik başlatılan şiddetli baskınlara karşı güvenlik güçlerine mukavemet etmeyeceği garantisi aldığını” savundu.

Suriye ve Yemen’de devam eden savaş, uluslararası kamuoyunda, Araplarla İran arasında “vekalet savaşının” başladığı yorumlarına yol açmıştı. El-Arab Genel Yayın Yönetmeni Kaşıkçı, Suriye’ye asker gönderen İran’ın bölgede başka emelleri olduğunu ileri sürdü.

Kaşıkçı, İran’ın ise bölgeye gönderdiği askerlerden bir kısmını birkaç ay sonra Yemen’e yönlendireceğini iddia etti.

ERDOĞAN’A “YALANCI MUM” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sempatisiyle bilinen Cemal Kaşıkçı, geçen ay Erdoğan’ın son dönemdeki dış politikasını sert bir şekilde eleştirmişti. Arap ülkelerine İran’ın komplo kurduğunu belirten Kaşıkçı, Erdoğan’ı “Acz sahibi, yalancı mum, dış güçlerin komplocusu” şeklinde suçlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.