Ukrayna’ya AB yolu açıldı, müzakereler başladı

Ukrayna’ya AB yolu açıldı, müzakereler başladı

AB liderleri yılın son zirvesinde Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldı. Kararın alınması için oybirliği gerekirken kararı veto etmesi beklenen Macaristan lideri Victor Orban oylama yapılmadan kısa bir süre önce salonu terk etti. Macaristan hariç 26 ülke liderinin oy birliğiyle müzakerelere başlanma kararı alındı.

AB’de 2023 yılının son zirvesinde üye ülkelerin liderleri 14 Aralık’ta Brülsel’de biraraya geldi. Masadaki en önemli konu Ukrayna’nın AB’ye üyelik müzakerelerini başlatılması ve Kiev’e 50 milyar avroluk mali yardım paketinin görüşülmesiydi.

Avrupa Birliği, Brüksel’deki zirvede Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldı. Karar, Orban’ın karşı oy kullanmamak için salonu terk etmesiyle alınabildi. Ukrayna’nın üyelik müzakerelerine hazır olmadığını her fırsatta dillendiren Orban, kararın ardından muhalefetini yineledi. Bu alınan yanlış karara destek veremezdik diyen Orban, Cuma gününün erken saatlerinde Kiev’e yapılacak 50 milyar Avroluk mali yardımı veto ederek engelledi.

Avrupa Komisyonu, bu hafta başında Macaristan’ın 10 milyar Avro’dan fazla dondurulmuş AB uyum fonlarına erişimine izin verdi. Macaristan’da hukukun üstünlüğü noktasındaki endişe verici gelişmeler sebebiyle Orban hükümetinin bu fonlara erişimi dondurulmuştu. Avrupa Komisyonu bu kararın Orbán’ın Ukrayna’nın katılım sürecini engelleme tehditlerinden bağımsız olarak alındığını ifade etse de bu hamle Orban’a verilen bir taviz olarak görüldü ve ciddi eleştirilere sebep oldu.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlatma kararını ‘tarihi bir an’ olarak nitelendirdi. Charles Michel, mali yardım konusunu  2024 yılının başlarında tekrar masaya yatıracaklarını söyledi.  Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna’ya yapılacak mali yardım konusu için 2024 Ocak ayı sonunu işaret etti.

Zirvede Gürcistan’a üyelik için adaylık statüsü verilirken ayrıca Rusya’ya karşı 12. kez yaptırımlar için anlaşıldı. Cuma günü de devam edecek olan zirvede AB’nin genişlemesinin yanısıra bütçe, göçmenler ve İsrail, Gazze, Batı Şeria’da yaşananlar görüşülecek.