Türkiye, yolsuzlukta 11 basamak birden tırmandı

Türkiye, yolsuzlukta 11 basamak birden tırmandı

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International-TI) endeksine göre Türkiye, 2013’te 50 puan alıp 53. sırada yer alırken, 2014’te 45 puanla 64. sıraya düşerek 11 basamak geriledi. Türkiye’nin 5 puan kaybederek ‘şampiyon’ olduğu endekse göre puan kaybında Türkiye’yi takip eden Çin, Angola ve Ruanda ise bir önceki yıla göre 4 puan geriledi. Ruanda 55, Çin 100, Angola ise 161. sıraya geriledi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, rapor vesilesiyle yayınladığı mesajda, uluslararası toplumu rüşvet ve yetkilerin kötüye kullanımını engellemeye çağırdı.

Türkiye, Afrika ülkerinin gerisinde

Yolsuzluk endeksinde en fazla puan kaybeden Türkiye, Afrika ülkelerinden Botswana, Mauritus, Lesotho, Namibya, Ruanda, ve Gana’nın bile gerisinde kalırken Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Malezya, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan ve Umman gibi Müslüman ülkelerden daha kötü bir yolsuzluk algısına sahip.

Türkiye, Avrupa’da da aralarında Estonya, Kıbrıs, Macaristan, Gürcistan, ve Makedonya’nın olduğu birkaç ülkeden daha kötü durumda. Sıralamada Türkiye’nin İsrail ve Küba’nın da gerisinde kalması dikkat çekti.

Danimarka yine birinci

Danimarka 92 puan alarak bu sene de yolsuzluğun en az olduğu ülke olarak değerlendirildi. Yeni Zelanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre, Singapur, Hollanda, Lüksemburg ve Kanada, Danimarka’nın ardından ilk 10’a girdi. Endekse göre Almanya 12, İngiltere 14 ve ABD 17. sırada.

Her yıl yayınlanan ‘Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde ülkeler, 0 ilâ 100 arası bir puanla değerlendiriliyor; yolsuzluğun en az olduğu ülkeler ilk sıralarda yer buluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.