Trump’tan Avrupa’ya çağrı: IŞİD tutuklusu vatandaşlarınızı geri alın

Trump’tan Avrupa’ya çağrı: IŞİD tutuklusu vatandaşlarınızı geri alın

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerine kendi vatandaşları olan IŞİD tutuklularını geri alma çağrısında bulundu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, IŞİD’li mahkumların en kötülerini şu anda elinde tutuyor. Türkiye ve Kürtler, kaçmalarına izin vermemeli” ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerine IŞİD mahkumları konusunda çağrısını yineleyen Trump, “Avrupa, çok defa talep edildiğinde onları (IŞİD’lileri) geri almış olmalıydı. Şimdi bunu yapmalılar. ABD’ye asla gelemeyecek ya da girmelerine izin verilmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), yaklaşık 13 bin IŞİD militanı ve aile mensuplarının kaldığı Ayn İsa kampında yaşayanlarla ilgili “çok ciddi kaygılar” bulunduğunu ve burada kalanların bazılarının kamptan kaçtığı yönünde bilgiler olduğunu belirtti.

NYT: KÜRTLER İŞBİRLİĞİNİ KESTİ

Öte yandan New York Times gazetesi, ABD ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusunda tutuklu bulunan yaklaşık 60 önemli IŞİD militanını başka yerlere taşıma planının, Kürtlerin işbirliği yapmaması nedeniyle başarısız olduğunu bildirdi.

New York Times’a konuşan yetkililer, ABD ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürt grupların kontrolü altındaki bölgedeki kamplarda tutulan yalnızca İngiliz vatandaşı iki IŞİD üyesini bölgeden çıkarabildiklerini söyledi.

Beatles olarak isimlendirilen grubun üyesi olan bu iki kişi, aynı zamanda bazı Batılı rehinelerin IŞİD tarafından öldürüldüğü videolarda da yer alıyordu. Bu iki kişinin, ABD’nin Virginia eyaletine götürülerek, burada yargılanmaları planlanıyor.

ABD’li yetkililer, Kürt grupların, Ayn İsa, Kobani ve Haseke gibi yerlerde IŞİD militanlarının tutulduğu kamp ve cezaevlerinden ABD ordusunun başka tutukluları çıkarmasına izin vermediklerini de söyledi.

SURİYE’DEKİ IŞİD ESİRLERİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye operasyonuyla sorumluluğunu Türkiye’ye verdiği esir IŞİD mensupları ve ailelerinin çoğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından işletilen çoğu eski okul Ayn İsa ve Kobani kentlerindeki binalarda tutuluyor. Ayrıca Suriye Devleti’ne ait Haseke’deki eski bir hapishanede de çok sayıda eski IŞİD mensubu tutuluyor.

Buralarda toplam 11 bin IŞİD mensubu bulunuyor. Bunların 9 bini Suriyeli. 2 bini ise toplam 50 ülke vatandaşlarından oluşuyor ancak çoğu Avrupalı. Avrupa ülkeleri, IŞİD’e katılan vatandaşlarını almakta isteksiz davranıyor.

Ayrıca IŞİD mensuplarının eşleri ve çocukları var ve bunların sayıları on binleri buluyor.