Suriye sınırında Rus jeti düşürüldü

Suriye sınırında Rus jeti düşürüldü

Suriye sınırında Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne yakın bir noktada savaş uçağı düşürüldü. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan ilk açıklamaya göre angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su-24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi.

DHA’nın daha sonra geçtiği haberde ise düşürülen uçağın ‘Rus uçağı olduğu tahmin edildiği’ belirtildi.

Doğan Haber Ajansı, uçağın, Suriye’nin Yamadi Köyü’ndeki Türkmenlerin barındığı çadırların üzerinde bir uçak düştüğünü iddia etti. Cephedeki Türkmen kaynakları, uçaksavar ateşiyle düşürülen kimliği belirsiz uçaktan süzülen paraşüt de gördüklerini söyledi.

Türkmen yerel kaynakları uçağın düşmesinden 1.5 saat kadar sonra 2 pilota da ulaştıklarını, birinin yaralı, diğerinin sağlığının iyi olduğunu iddia etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN DÜZELTME

Cumhurbaşkanlığı’ndan önce Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi. Daha sonra ise “İlk bilgilendirme notunda Rus uçağı olduğuna dair ifade, basındaki haberlerden hareketle kullanılmıştır. Yani Rus uçağı olduğu tahmin ediliyor anlamında.” açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakınen takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi.

TSK’DAN ‘MİLLİYETİ BİLİNMEYEN’ AÇIKLAMASI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinde yayınlanan bilgide şu ifadelere yer verildi:

24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur.

Düşen uçağın parçalarının savrulduğu Yayladağı’nın Dutlubahçe Köyü’nde iki Türk köylü yaralandı. Yaralılardan Mahmut Horoz’un ameliyata alındığı, diğerinin durumunun iyi olduğu belirtildi.

TÜRKMEN KAYNAKLAR: PİLOTLARA ULAŞTIK

Türkmen yerel kaynakları uçağın düşmesinden 1.5 saat kadar sonra 2 pilota da ulaştıklarını, birinin yaralı, diğerinin sağlığının iyi olduğunu iddia etti. Pilotların sınır ihlali ikazını aldıktan sonra radar kilitlenmesini fark edince vurulacaklarını anlayıp atladıkları tahmin ediliyor. Aynı saniyelerde Türkmen Dağı tepesi semalarında ikinci bir uçağın daha görüldüğü, diğeri vurulunca dönüş yaptığı da belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.