Neo-Nazi vekil, AP’de insan hakları komitesine girdi

Neo-Nazi vekil, AP’de insan hakları komitesine girdi

Avrupa Birliği (AB) tarihinde Avrupa Parlamentosu’na (AP) seçilen tek Neo-Nazi milletvekili, insan haklarını koruyan Sivil Haklar, Adalet ve İçişleri Komitesi’ne girdi.

62 yaşındaki Alman milletvekili Udo Voigt’in, AP’nin temel hakları teminat altına almaktan sorumlu en muteber komisyonlarından birine üye olması infiale sebep oldu. Yahudi soykırımını inkâr eden Voigt, II. Cihan Harbi sırasında sadece 340 bin Musevi’nin katledildiğini savunuyor. 15 yıl boyunca başkanlığını yaptığı Alman Milli Demokrat Partisi (NPD), Alman Devleti tarafından ‘ırkçı, anti-semitik ve yabancı düşmanı’ olarak sınıflandırılıyor.

1979’dan bu yana her beş yılda bir seçimleri yapılan AP’ye ilk defa faşist bir milletvekilinin girebilmesinin yolunu seçim kanununu değiştiren Almanya açtı. Mayısta yapılan AP seçimleri öncesi seçim kanununu değiştiren Alman mahkemeleri, yüzde 3’lük seçim barajını lağvetti. Almanya Federal Anayasa Mahkemesi 26 Şubat’ta ülke için seçim barajını muhafaza ederken, iktidardaki Hıristiyan Demokrat ve muhalefetteki Sosyalistlerin itirazlarına rağmen AP seçimleri için barajı kaldırdı.

Almanya’da 25 Mayıs’ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 1,2’sini alan NPD, böylece Adolf Hitler’in yıktığı Avrupa’yı tekrar inşa etmek ve savaşı sonlandırmak için kurulan AB’nin seçimlerle işbaşına gelen tek kurumu AP’de temsil edilme hakkı kazandı.  Kendisi de Alman olan AP Başkanı Martin Schulz, “AP’de Neo-Nazilere yer yok” derken, milletlerarası Yahudi kuruluşları Voigt’in İnsan Hakları Komitesi’ne seçilmesine sert tepki gösterdi. AB’ye tekrar seçim barajı getirilmesi çağrısı yapan Yahudi liderler, AP’nin insan hakları komisyonuna bir Neo-Nazi’nin seçilmesini ABD’de siyahîlerin haklarını korumak için kurulan komiteye ırkçı Ku Klux Klan üyelerinin atanmasına benzetiyor.

Avrupa basınına konuşan Amerikan Yahudi Komitesi Avrupa Müdürü Stephan Kramer, “ırkçı, İslamofobik, yabancı düşmanı ve anti-semit” siyasilerin AP’de kendilerine yer bulabilmesini “mide bulandırıcı” olarak nitelendirdi. AB’nin 28 üyesinde 22-25 Mayıs tarihleri arasında yapılan AP seçimlerinde aşırı sağcı ve AB karşıtı partiler ilk defa büyük başarı sağlamış, 751 koltuğun 100’ünü kazanmışlardı. Aşırı sağcıların mecliste grup kurma teşebbüsleri ise şu ana kadar başarısızlıkla neticelendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.