Seçimi Çin karşıtı aday kazandı; bölgede tansiyonun artması bekleniyor

Seçimi Çin karşıtı aday kazandı; bölgede tansiyonun artması bekleniyor

2024’un en çok merakla beklenen ve jeopolitik açıdan büyük önem taşıyan seçimlerinden Tayvan başkanlık seçimleri sonuçlandı. Seçimi Çin tarafından “büyük tehlike” olarak nitelenen Lai Ching-te kazandı. Pekin sonuçtan rahatsız.

Tayvan’da yeni başkanı belirlemek için sandığa giden seçmenler bir kez daha bağımsızlık dedi. Tayvanlılar, Pekin’i kızdıracak ve Tayvan Boğazı’ndaki gerilimi arttıracak bir sonuçla, egemenlik yanlısı Demokratik İlerleme Partisi’nin adayı Lai Ching-te’yi bir sonraki başkanı olarak seçti. Bu sonuç partinin üst üste 3’üncü zaferi oldu.

2020’den bu yana Tsai Ing-wen’in başkan yardımcısı olarak görev yapan Lai, Çin’den ayrı bir ulusal kimliğe sahip egemen bir Tayvan hedefine yürüyecek. Bu durum ise, Tayvan’da kontrolünü artırmak isteyen Çin’i kızdırmaya devam edecek.

Tayvan’ın seçilmiş başkanı olarak ilan edilmesinden kısa bir süre sonra Lai, bunun dünya çapında “demokrasiler topluluğu için bir zafer” olduğunu söyledi. Pekin’in partisini devirme çabalarına atıfta bulunarak, seçmenlerin “dış güçlerin” seçimi etkileme çabalarına başarıyla direndiğini söyledi ve ekledi: “Tayvan halkı kendi başkanını seçme hakkına sahiptir.”

Pekin hafta boyunca diplomatik ve askeri baskısını arttırmıştı. Perşembe günü, Tayvan Savunma Bakanlığı’na göre 5 Çin balonu adayı Çin’den ayıran orta çizgiyi geçerken 10 uçak ve 6 savaş gemisi tespit edilmişti. Pekin, Tayvanlı seçmenlere “doğru seçimi” yapmaları çağrısında bulunurken, Çin ordusu da herhangi bir “bağımsızlık” imasını ezme sözü vermişti.