Rusya’nın hazırladığı Suriye anayasası taslağı ortaya çıktı

Rusya’nın hazırladığı Suriye anayasası taslağı ortaya çıktı

Rusya’nın hazırladığı Suriye anayasası taslak metni ortaya çıktı. Taslakta ülkenin resmi isminin Suriye Arap Cumhuriyeti’nden Suriye Cumhuriyeti’ne çevrilmesi öneriliyor.

Rusya’nın anayasa teklifinde, ülkenin adındaki “Arap” ifadesinin çıkarılması teklif ediliyor.

Muhaliflere verilen taslakta şu ifadeler yer aldı:

“Suriye Cumhuriyeti millet, hukukun üstünlüğü ve eşitliği, sosyal birlik ve hiçbir ayrım yapmadan tüm vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı prensiplerini temel alan bağımsız, demokratik, egemen bir devlettir. Suriye Cumhuriyeti ve Suriye isimleri eşittir.”

Rus delegasyonuna başkanlık eden Aleksandr Lavrentyev, Rusya’nın anayasa hazırlıklarına müdahale etmediğinin altını çizerken, taslağı sadece süreci hızlandırmak için muhaliflere verdiğini ifade etti.
YETKİLER BAŞKANDAN ALINIYOR
Belgede, yalnızca ülkedeki milletlerin talebi halinde, referandumla sınır değişikliği yapılabileceği belirtildi.

Rusya’nın teklifinde, Suriye’nin resmi dilinin Arapça olması önerilirken, Kürt özerk bölgelerinin Kürtçe ve Arapçayı resmi dil olarak kullanabileceği ifade edildi

Sputnik’in ele geçirdiği belgelerde, Suriye toplumundaki kültürel çeşitliliğin garanti altına alınması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Öte yandan, Rusya tarafından teklif edilen anayasanın en dikkat çeken bölümü ise, Suriye Parlamentosu’nun yetkilerinin artırılması oldu.

Buna göre; Parlamento, savaş ilan etmek, devlet başkanını azletmek ve Merkez Bankası Başkanı’nı atama yetkilerine sahip olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.