Beyaz Saray, Türk Dışişleri’nin açıklamasında topu yine Ankara’ya attı

Beyaz Saray, Türk Dışişleri’nin açıklamasında topu yine Ankara’ya attı

Beyaz Saray yönetimi eğit-donat programı kapsamında yetiştirilen Suriyeli muhaliflerin El Kaide bağlantılı El Nusra tarafından kaçırılmasının arkasında MİT’in olduğu iddiasına ‘buna en iyi cevabı Ankara’nın verebileceği’ yolunda açıklamada bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nca yalanlanlanan iddianın Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’e günlük basın toplantısında soruldu. Earnest, “Bu konu üzerinde Türk hükümeti bir açıklama yayınlamış durumda sanırım. Türkiye’nin bu meseledeki duruşunun daha iyi izahati adına sizi onlara (Türk hükümetine) yönlendirebilirim.” cevabını verdi.

Earnest’e günlük basın toplantısı sırasında “ABD’nin yetiştirdiği bazı Suriyeli muhalifler Amerikan haber sitesi McClatchy’ye El Nusra’nın muhaliflere saldırısını Türk Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) planladığını söyledi. Türk yetkililer bu iddiaları yalanladı. Tamamen temelsiz ve Türkiye’yi hedef alan psikolojik operasyonun bir parçası olduğunu açıkladı. Sizin bu konuda görüşünüz nedir?” şeklinde bir soru soruldu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya yorum yapmaktan kaçınan Earnest, “Bu konu üzerinde Türk hükümeti bir açıklama yayınlamış durumda sanırım. Türkiye’nin bu meseledeki duruşunun daha iyi izahati adına sizi onlara (Türk hükümetine) yönlendirebilirim.” demekle yetindi.

Bu sözlerinin hemen ardından IŞİD ile mücadeleye ilişkin ABD’nin duruşunun uzun zamandan beri değişmediği mesajını veren Earnest, “Uzunca bir süredir Türkiye’deki dostlarımızı IŞİD’in zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesi için uluslararası koalisyona daha fazla angaje olması adına teşvik ediyoruz.” dedi.

Türkiye ile IŞİD’le mücadele konusunda bir anlaşmaya varıldığını hatırlatan Earnest, “IŞİD’in zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesine konusunda yapacakları bu önemli katkıyı kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN YABANCI SAVAŞÇI AKIŞI

Earnest, Türkiye’nin Suriye sınırından yabancı savaşçıların geçişine ilişkin bir soru üzerine söz konusu meseleye Başkan Barack Obama’nın uzun süreden beri önem verdiğini kaydetti.

Başkan Obama’nın bir yıl önce diğer devlet başkanları ile bu meseleyi tartışmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) toplantıya çağırdığını hatırlatan Earnest, “Türkiye’nin Suriye ile uzun sınırı ve Suriye’deki istikrarsızlığın sebep olduğu çok ciddi güvenlik zorluğuna yönelik önemli kaygılarını defalarca tekrarladığını duyduk. Bu yüzden ABD ve bazı koalisyon ortağı ülkeler sınır boyundaki güvenlik sorununun üzerine gitmek adına Türkiye ile etkili bir şekilde çalışmayı deniyor.” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda, eğit-donat programında yetiştirilen Suriyeli muhaliflerin Suriye’ye giriş yapmalarının ardından El Nusra tarafından kaçırılmasının arkasında MİT’in olduğuna dair bir işaret olmadığı dile getirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.