ABD’den 11 Rus, Ukraynalı ve Kırımlı isme yaptırım kararı

ABD’den 11 Rus, Ukraynalı ve Kırımlı isme yaptırım kararı

ABD yönetimi Kırım’da yapılan referandumun ardından Rusya, Kırım ve Ukraynalı üst düzey isimlere yaptırım kararı aldı. Yaptırım kapsamında aralarında Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin ve Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov’un da bulunduğu 11 ismin mal varlıkları donduruldu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada alınan kararın Rusya hükümetine, Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğünü ihlal etmelerinin sonuçlarının olacağını gösteren güçlü bir mesaj olduğu ifade edildi.  Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Ukrayana’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyarak askerlerini geri çekmediği sürece politik ve ekonomik alanda yeni yaptırımların gelebileceği uyarısı yapıldı.

Rusya hükümet yetkililerine yardım amacıyla kaynak ve nüfuzunu kullanan diğer sorumluların belirlenmeleri için çalışmaların sürdürüleceği belirtilen açıklamada, Rusyanın herhangi bir resmi görevi olmayan bazı kişilerden ciddi destek aldığının belirlendiğinin vurgulandı. “Şuanda bu kişileri bulmaya ve kişisel yardımlarını belirlemeye odaklandık.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Kırımlı ayrılıkçılar ve onların Rusyalı destekçilere yönelik yaptırımların uygulandığından emin olmak adına ABD’nin uluslarası müttefikleri ile Ukrayna hükümetinin arkasında durmaya devam edeceği ifade edildi.

Söz konusu yaptırımların soğuk savaş döneminden bu yana Rusya’ya yönelik en kapsamlı yaptırım olduğu ifade ediliyor. “Bağımsız Kırım Cumhuriyeti”nin ilan edilmesinin ardından AB dışişleri bakanları da 21 kişiye yaptırım kararı almıştı.

Yaptırım kararı alınan isimler şöyle; Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Rusya yanlısı siyasi organizasyon Ukraynalıların Seçimi Lideri Viktor Medvedchuk, Ukrayna Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukovich, Rusya Anayasa Komitesi Başkanı Andrey Klishas, Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanları Vladislav Surkov ve Sergey Glazyev, Avrasya Entegrasyonu ve Uluslararası Bağımsız Devletler ile ilişkiler üzerine Meclis Komitesi Başkanı Leonid Slutsky,  Aile Kadın ve Çocuk İlişkilieri üzerine meclis komitesi Başkanı Yelena Mizulina.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.