Koronavirüs: Avrupa’da son 49 günde en yüksek ölüm oranı Türkiye’de

Koronavirüs: Avrupa’da son 49 günde en yüksek ölüm oranı Türkiye’de

1 Ağustos-18 Eylül arasını baz alan çalışmaya göre Avrupa ülkeleri arasında Türkiye en yüksek ölüm oranına sahip. Türkiye’yi Yunanistan takip ediyor. Mühendis Zeki Berk, Türkiye’nin resmi olarak açıkladığı koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığı bir grafik hazırladı. Sonuç ise kamuoyuna açıklanan rakamları yalanlıyor.

ÖLÜM ORANIYLA TÜRKİYE AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE

Grafiğe göre Türkiye’de, 1 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında 67.937 vaka sayısına karşılık 1.686 ölüm gerçekleşti. Ölüm oranı ise yüzde 2.45 olarak hesaplandı.

Türkiye’yi 10.261 vaka sayısı ve 121 ölümle yüzde 1.18 oranına ulaşan Yunanistan takip ediyor. Üçüncü sırada ise yüzde 1.1 oranla İtalya geliyor.

İSPANYA’DA VAKA SAYISI TÜRKİYE’NİN BEŞ KATI AMA ÖLÜM ORANI DAHA DÜŞÜK

Grafiğe göre aynı dönemde İngiltere, İspanya ve Fransa’da vaka sayıları Türkiye’nin birkaç katı olmasına rağmen ölüm oranında Türkiye’nin gerisinde kaldılar. Vaka sayısı hemen hemen Türkiye’yle aynı olan Almanya’da ise sadece 239 kişi hayatını kaybetti.

“FARKIN SEBEBİ AÇIKLANMALI”

Grafiği paylaşan Zeki Berk, “Bu grafikte seçtiğim Avrupa ülkeleri ve Türkiye’nin ağustos başından bu güne geçen 49 gün için ölüm oranlarını karşılaştırdım. Türkiye’de son 49 gündeki vakalar içinde ölenlerin oranı bu ülkelerin hepsinden çok daha yüksek. Bu farkın sebebi açıklanmalı” dedi.