“Test et ve tedavi et ve COVID’i yenebilirsin!”

“Test et ve tedavi et ve COVID’i yenebilirsin!”

Kaliforniya Halk Sağlığı Bakanlığı’nın COVID 19 Tedavi Görev Gücü adına çevrimiçi bir basın toplantısında konuşan Dr. Rita Nguyen’in mesajı, Kaliforniyalılar kışın COVID enfeksiyonlarında bir artışa hazırlanırken.

Mesajı, eyaletteki en savunmasız nüfuslardan bazılarına hizmet veren dört cephe tıp doktoru tarafından tekrarlandı.

CDPH’nin Nüfus Sağlığı Bölümünü yöneten Dr. Nguyen, “Kış dalgasının içindeyiz” dedi. “COVID nedeniyle hastaneye yatış oranlarında zaten artışlar görüyoruz. Oranlar artıyor ve Aralık ayına girerken daha da fazlasını görmeyi bekliyoruz.”

Ancak Nguyen, krizi doğrudan ele almak için eşsiz bir fırsat olduğunu vurguladı. “Bu, son derece etkili, hazır ve 12 yaşın üzerindeki herkes için ücretsiz tedavilere sahip olduğumuz üç yıllık bir salgının ilk kış dalgası.”

Nguyen, zorluğun çoğu insanın tedavilere erişememesi olduğunu belirtti.

Paxlovid veya alternatifi Molnupiravir antiviraldir ve sağlık sigortası olmayan veya belgesiz olanlar dahil herkes için ücretsizdir. İnfüzyon yoluyla verilen Remdesivir ücretsiz değildir: maliyetler sigorta kapsamı düzeyine göre değişir. Her üç tedavi de zamana duyarlıdır. Paxlovid veya Molnupiravir, semptomların başlamasından sonraki ilk beş gün içinde başlanmalıdır; remdesivir yedi gün içinde başlanmalıdır.

Zamanında tedavi, enfeksiyonun şiddetini %50 ila %88 oranında önleyebilir. Aşı olanlarda bile uzun süreli COVID riskini %45 ila %50 oranında azaltır. Nguyen’e göre, yalnızca 2022’deki Paxlovid tedavisi, Kaliforniya’da tahmini 16.000 – 48.000 ciddi hastaneye yatışı ve tahmini 10.000 ölümü önledi.

DİJİTAL ERİŞİM ÖNEMLİ

Ancak tedavi malzemeleri bol olsa da erişim zorlukları hala çok büyük.

Latino Coalition for Health Equity’nin yönetici direktörü Dr. Daniel Turner-Lloveras, internet erişimi ve dijital becerilerin eksikliğinin en büyük engel olabileceğine inanıyor.

Yakın zamanda COVID-19 için pozitif test yapan annesinin durumunu gösterdi. Bir doktor bulmaya çalışmak için kliniğini aramıştı ama bütün gün bir geri dönüş telefonunu beklemişti. Turner Lloveras da annesinin kliniğini aradı, ancak sesli mesaj bırakmak zorunda kaldı ve geri dönmedi.

“Bir doktor olarak, Paxlovid ile erken tedavi görmenin faydalarının çok farkındayım” dedi. Kliniğin çevrimiçi hasta portalına bir mesaj gönderdiğinde, bir saat içinde geri arandı. “Sağlığın hemen hemen her sosyal belirleyicisinin artık internet erişimine ve World Wide Web’de gezinme becerisine sahip olma ihtiyacıyla kuşatıldığını fark etmemi sağladı.”

Turner-Lloveras, Latin işçilerinin %35’inden fazlasının dijital becerilere sahip olmadığını ve %20’sinin sınırlı dijital becerilere sahip olduğunu sözlerine ekledi ve dijital katılımın artık modern toplumdaki iş bulma ve bir aileyi geçindirme yeteneği de dahil olmak üzere çoğu faktörü etkilediğine dikkat çekti.

“Dijital okuryazarlık ve dijital beceriler olmadan, arabası olmayan bir aileye benzin veriyorsunuz. Telesağlık değerli bir kaynak ama bu beceriler olmadan kullanılamaz.”

Los Angeles’taki Watts Healthcare Corporation’ın baş tıbbi sorumlusu Dr. Oliver Brooks, Turner-Lloveras ile aynı fikirde. 5 Siyah haneden 1’inin internet erişimi olmadığını ve bunun da sağlık hizmetlerine zamanında erişim olanaklarını sınırladığını belirtti. Herhangi bir belirti ortaya çıkar çıkmaz test yapmanın önemini vurguladı: burun akıntısı, öksürük, mide rahatsızlığı, ateş ve diğer durumlar.

Brooks, Siyah topluluğunun çok daha düşük tedavi oranlarına sahip olduğunu, bunun erişilebilir olmadığı için değil, onlara sunulmadığı için olduğunu söyledi. “Almazsanız veya teklif edilirseniz tedavi işe yaramaz. Bu nedenle, savunmanız gereken bir kişi olarak, tedaviler hakkında bilgi sahibi olmanız ve ardından ‘Test pozitif çıktı’ demeniz gerekir. Bu hapı alır mıyım? Bir şey alır mıyım?’”

BEYAZLARIN YÜZDE 37’Sİ SİYAHİLERİN YÜZDE 20’Sİ SAĞLIM BAKIMINA ERİŞEBİLİYOR

Dr. Nguyen tarafından paylaşılan CDPH’den alınan yeni verilere göre, COVID semptomları gösteren Beyaz hastaların %37’si tedavi alırken, Siyahların yalnızca %20’si bakıma erişebildi.

Yaşlı yetişkinler, kırsal topluluklar için tedavi

En savunmasız popülasyonlardan biri, 65 yaş ve üstü yetişkinlerdir ve COVID ölümlerinin yaklaşık %90’ından sorumludur.

Kaliforniya, Petaluma’daki Kaiser Permanente’de geriatrik tıpta uzman ve California Yaşlanma Departmanı’nda danışman olan Dr. enfeksiyon gibi stres faktörlerini telafi etmek veya bunlardan kurtulmak için.

“Birçok yaşlı yetişkin daha zayıf hale geliyor, daha fazla kas kütlesi kaybediyor ve hastaneye kaldırıldıktan sonra başkalarına daha bağımlı hale geliyor. Bu da daha fazla sakatlığa ve olası kurumsallaşmaya yol açar.”

Canio, yaşlı erişkinlerde herhangi bir durumun erken tedavisinin daha iyi sonuçlara sahip olduğunu kanıtladı. Bu, özellikle, genel olarak Amerikalıların yalnızca %12’sinin aldığı yeni güncellenmiş güçlendiricilerin alınmasını içerir.