Brazani Musul’u konuşmak için Fransa’ya gitti

Brazani Musul’u konuşmak için Fransa’ya gitti

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Fransa’nın Irak’a ağır silah yardımı yapacağını açıklamasının ardından, Fransa hükümetiyle yapılacak silah yardımını konuşmak üzere Paris’e gitti.

Erbil yönetimi, IŞİD’in Irak’taki üssü Musul’un geri alınması için yürütülen operasyona daha fazla silah desteği yapılmasını istiyor.

Barzani, Perşembe akşamı, Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı François Hollande ve Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian ile bir araya gelecek. Hollande geçen hafta yapılan güvenlik toplantısının ardından, IŞİD ile mücadelede, Irak ordusunun artan silah ihtiyacını karşılamak için, ağır silah yardımı yapacaklarını açıklamıştı. Savunma Bakanı Le Drian da geçen Salı günü, “Şu anda, Iraklılara destek vermek için gönderdiğimiz toplarımız sınır hattının yakınlarında yerleştirilmekte. Charles de Gaulle uçak gemimiz de bölgeye ulaşmak üzere” demişti.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Fransa, Caesar uzun menzilli toplarını bölgeye yerleştirirken, Kürt Federal güçlerine yardım etmek üzere 150 askerden oluşan bir ek uzman ekip gönderecek. Fransa’nın bu adımı koalisyon güçlerinin bölgede IŞİD’e karşı mücadele eden güçlere desteğin artırılması kararının bir parçası.

Obama gitmeden önce IŞİD’i bitirmek istiyor

Hem Irak yönetiminin hem de koalisyonun ortak hedefi ise, yıl sonundan önce Musul’u IŞİD’in elinden geri almak. Obama da görev süresi tamamlanmadan IŞİD’in bölgede yenilmesini ve koltuğu zaferle terketmek istiyor. Bunun için Amerikan yönetimi de, 560 askerlik ek kuvvet gönderdi.

Amerika, Irak’ta IŞİD’in temizlenebilmesi için, Kürt yönetimi ile Bağdat arasındaki ayrılıkların giderilerek güç birliği yapılmasının hayati önemde olduğunu taraflara söylüyor. Peşmerge komutanları ise Bağdat yönetiminin kendilerine bir askeri plan ilettiklerini ve bunun üzerinde çalıştıklarını, kısa süre içinde ortak bir plan üzerinde uzlaşmaya varabileceklerini dile getiriyor.

Ancak Kürtler, Bağdat’ın Şii kuvvetlerini Kürt bölgesinin doğu ve kuzey cephelerine dağıtmasını içeren planın uygulanmasından sonra, Şii güçlerin, IŞİD kovulduktan sonra da bölgede kalmasından endişe ediyor. Ve koalisyon güçleri ile Bağdat yönetiminden, IŞİD kovulduktan sonra Bağdat ordusunun geri çekilmesi için güvence istiyor. Kürt Yönetimi, Bağdat’ın yeniden ihtilaflı bölge Sincar ve Kerkük arasındaki alanı ele geçirme emelleri olmadığından emin olmak ve kentin tüm bileşenlerinin temsil edildiği bir yönetime kavuşturulması şartını koşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.