BM’den Suriyeli mülteciler için 5 aşamalı plan

BM’den Suriyeli mülteciler için 5 aşamalı plan

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriyeli mültecilerin sorumluluğunun yalnızca birkaç ülkeye bırakılamayacağını dile getirdi. Ban, mülteci ve göçmen sorunu içinde 5 aşamalı bir plan açıkladı.

Dünya genelinde 60 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığını, özellikle de Suriye halkı için trajedinin katlanarak devam ettiğine işaret eden Ban, ‘‘Ürdün, Lübnan ve Türkiye cömertçe kendilerine iltica etmiş milyonlarca insana destek verdi. Onları alkışlıyorum ama böyle birkaç ülkeye tüm küresel sorumluluk gerektiren bir şeyin bırakılması sürdürülebilir bir çözüm değil’’ dedi.

BM’nin Suriyeli mülteciler için küresel sorumluluğu hayata geçirebilmek için beş basamaklı bir yol haritası hazırldığını belirten Ban, bunların ilki olarak sorunun aslı için çözüm aramak olarak dile getirdi. Bu bağlamda Suriye’de çatışmanın durdurulması için yoğun çaba içinde olduklarını aktaran Ban, politik çözüme tüm ülkelerin daha fazla destek vermelerini istedi.

MÜLTECİLERİN YAPACAKLARI YOLCULUKLARA YASALLIK GETİRİLMELİ

İkinci olarak mültecilerin geçişlerin kolaylaştırılması ve yasallaştırılması çağrısında bulunan Ban, bu konuda Avrupa Birliği’ne (AB) isim vermeden göndermede bulundu.

Mültecileri kanun dışı yollardan Avrupa’ya taşıyan suç ağının adalete teslim edilmesini isteyen Ban, bu tür illegal yapılara ihtiyaç duyulacak gereksinimleri ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Göçmenlerin kısa ve güvenli şekilde yolculuk yapmalarını sağlanmak için Ban atılması gerek adımları şöyle aktardı; ‘‘Öncelikle yasal ve güven içinde olmaları sağlanmalı. Aile birleşimi, öğrenci vizesi, insani vize, özel sponsorluklar ve işgücü hareketliliği programları gibi daha güvenli ve yasal yolları gerekmekte.’’

İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLMEMELİ

Göçmen sorunu için üçüncü adım olarak insan hakları ihlallerine izin verilmemesi olarak dile getiren Ban, ‘‘Bizler göçmen ve mültecilerin insan haklarını korumalıyız özellikle de artan yabancı düşmanlığı ile ayrımcılığa karşı’’ dedi.

Paris saldırılarından sonra özellikle de Müslüman göçmen ve mültecilerin durumuna karşın kaygılarının arttığını belirten Ban, ‘‘Teröristlerin korku ve toplumu bölme ile yapmayı arzu ettiği ayrımcılığa, bozulmaya karşı bizlerin bir fiil sahada olup mücadele etmesi gerekiyor. Kapıları kapatmayarak birlik, hoşgörü, çoğulculuk ve şefkatle kalplerimizi açarak (mülteci ve göçmenlere) cevap vermek zorundadır’’ diye konuştu.

FİNANSAL DESTEK VE ORTAK SORUMLULUK

Dördüncü basamak olarak mülteci, göçmen sorununun çözümünde Ban, finansal desteğin arttırılması diye tanımladı. Ban mülteci krizinin çözümü adına beşinci adımı da ‘‘Kürsel bir yaklaşım benimsenmeli’’ diye yorumladı. BM Genel Kurulu’nda konuşan Ban, hiçbir ülkenin kendi başına bu sorunun üstesinden gelmesine imkan olmadığını dile getirdi.

4 Şubat’ta Londra’da İngiltere, Kuveyt, Norveç ve Almanya’nın Suriye’deki insani krize çözüm için düzenleyeceği konferansa dikkat çeken Ban, yine bu uluslararası konferansta Suriyeli mülteciler için istihdam, eğitim  sağlanması için de çözüm arayışı içinde olacağını kaydetti.  

Londra Konferansı dışında Mayıs 2016 tarihinde de Dünya İnsani Zirvesi’nin İstanbul’da düzenleneceğini hatırlatan Ban, burada devletlerin yanı sıra özel sektöründe insani sorunlara katkılarının sağlanması için çalışacağını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.