BM’den Türkiye’ye iki defa ‘kaygı’ açıklaması

BM’den Türkiye’ye iki defa ‘kaygı’ açıklaması

Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, bir günde iki defa Türkiye’nin Kuzey Irak topraklarına yönelik topçu atışlarından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Konsey’in dünkü sabahki oturumunda Suriye’ye hükümetinin mektubu ve Rusya’nın Konsey’den talebi üzerine Türk ordusunun Kuzey Suriye’deki hedeflere yönelik topçu atışlarını görüşmüştü.

Yemen’deki son durumu değerlendirme toplantısının ardından Türkiye’nin PYD hedeflerini vurduğu topçu atışlarını da görüşen Konsey, Ankara’ya kaygı duyduğunu açık bir ifade ile dile getirmişti.

Görüşme sonunda bir açıklama yapan Güvenlik Konseyi’nin dönem Başkanı Venezuela BM Daimi Temsilcisi Rafael Dario Ramirez Carreno, Ankara’nın saldırılarını durdurma çağrısında bulunmuştu. Carreno, Konsey üyelerinin tamamının Türk ordusunun Kuzey Suriye topraklarına yönelik topçu ateşinden dolayı endişe duyduğunun altını çizmişti.

Konsey’in öğleden sonra Irak’taki BM misyonu UNAMI’nın durumu ve ülkedeki son gelişmeleri değerlendirme toplantısının ardından Carreno, gazetecilere toplantı hakkında bilgi verdi. Konsey Başkanı Carreno, Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik topçu saldırılarından BM Güvenlik Konseyi’nin duyduğu rahatsızlığı bir kez daha yineledi. Carreno, ‘‘Konsey, bölgede tüm tarafların Münih’te varılan anlaşmaya uygun davranmaya çağırıyor’’ dedi.

Konsey’in Suriye sorununa barışçıl yönden çözümü konusunda kararlılığını vurgulayan Carreno, taraflara politik çözümü zora sokacak her türlü aktiviteden (eylemden) uzak durmaya davet etti. Bir gazetecinin ‘‘Sabahki oturumun ardından Türk askerinin uluslararası hukuka uymasına yönelik çağrınızda hata mı yaptınız’’ sorusuna Carreno, ‘‘Hayır, ben toplantıda konuşulanları aktardım ve duyulan kaygıyı dile getirdim. Ancak bu konuda herhangi bir başkanlık açıklaması ya da dokümandan söz etmedim’’ dedi.

Bir başka gazetecinin ‘‘Sabahki açıklamanızda 15 üye ülkenin de Türk askerinin saldırısından duyduğu kaygıyı dile getirdiğini açıklamış ve uluslararası hukuka uygun davranması yolunda çağrıda bulunmuştunuz’’ sözlerine Carrenon, ‘‘Evet, Konsey üyeleri insani hizmet veren yerlere yönelik bombalamadan dolayı duyduğu kaygılarını dile getirmiştir. Birçok konu hala çok karışık ve bu konuda bir doküman üzerinde çalışmıyoruz sadece değerlendiriyoruz’’ diye yanıtladı.

Bir başka gazetecinin de Irak’ın BM Büyükelçisi’nin Konsey üyelerinden Kuzey Irak’taki 600 kadar askerini geri çekmesi yönünde Türkiye’ye çağrı talebinde bulunduğunu açıkladığını hatırlatması üzerine Konsey Başkanı Carreno, ‘‘Bu konuda taraflar arasında görüşme olduğunu biliyoruz. Biz bundan çıkacak sonucu bekliyoruz’’ diye cevap verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.