BM’den AB-Türkiye anlaşmasına kritik uyarı

BM’den AB-Türkiye anlaşmasına kritik uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında “Kayseri pazarlığına” dönen mülteci krizi için tepki gösterdi. BM Komiseri Zaman’a kayyım atanmasına da kurum adına bir daha tepki dile getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El-Hüseyin, AB ile Türkiye arasında varıldığı ileri sürülen prensip anlaşması hakkında kaygı duyduğunu söyledi.

Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne hitap eden El-Hüseyin, anlaşma ile insanların toplu ve de zorunlu göçe zorlanabileceklerini, bununda insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın İnsan Hakları sözleşmesine uygun olması yönünde çekincelerini belirten el-Hüseyin, “Bu prensip anlaşması insan haklarına yönelik değerlerle daha fazla uyumlu olmalı” dedi.

Dile getirdiği kaygıları haftaya AB zirvesinden önce Avrupalı liderlere ileteceğini belirten el-Hüseyin, BM değerleri ile insan haklarının ihlal edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

ZAMAN’A KAYYIM KAYGI VERİCİ

Geçen hafta Türk hükümetinin Zaman’a kayyım atadığını hatırlatan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El-HGüseyin, bunun basın hürriyeti ve ifade özgürlüğü adına son derece kaygı veren bir tutum olduğunu söyledi.

BM yetkilisi, “Geçen hafta Türk makamlarının Zaman gazetesine kayyım ataması basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti adına son derece kaygı verici bir gelişme” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında verdiği kararın memnuniyet verici olduğunu belirten el-Hüseyin, “Ancak basın hürriyeti ve ifade özgürlüğü alanında diğer gelişmeleri yakından takip edeceğim. Kurumumuz, dile getirdiğimiz kaygıların giderilmesi için Türk makamlarına ve gazeteciler ile sivil toplum kuruluşlarına da yardıma hazırız” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.