IŞİD, Suudi sınırına dayandı

IŞİD, Suudi sınırına dayandı

Geçen ay şok edici bir ilerlemeyle Irak’ın bütünlüğünü tehdit edecek noktaya gelen radikal Selefi örgüt IŞİD, ülkenin güneybatısındaki Suudi Arabistan sınırına kadar ulaştı.

Suudi yetkililer Irak sınırı yakınlarındaki Arar şehri çevresinde üç adet havan topu patladığını bildirdi. Patlama sonucu ölen ya da yaralanan olmazken, yetkililer meskûn alanın yakınlarına düştüğü bildirilen bombaların kim tarafından ateşlendiği üzerinde incelemelerin devam ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, geçtiğimiz günlerde hilafetini ilân eden örgütün ilerlemeleri karşısında geçen hafta güvenlik tedbirlerini artırma kararı almıştı. İlân ettiği hilafetin sınırlarını Kâbe’ye de ev sahipliği yapan Mekke’ye kadar genişletme amacı güden örgüt, Suudi hanedanını da devirme planları yapıyor. Riyad yönetiminin IŞİD’in Irak’taki faaliyetleri nedeniyle kendi ülkesindeki nüfusun da radikalleşmesinden endişe ettiği belirtiliyor. Dün bir Suudi mahkemesi Irak’taki savaşa katıldığı gerekçesiyle 4 vatandaşını hapis cezasına mahkûm etti. Vatandaşlarının Suriye’de devam eden savaşa katılmasını da yasaklayan Suudi yönetimi şubat ayında yurtdışına savaşmaya giden vatandaşlarının hapse mahkûm edilmesi yönünde karar almıştı. Suudi Arabistan, güney komşusu Yemen’deki terörist El Kaide tehdidi nedeniyle de güvenlik endişeleri yaşıyor. Cuma ve cumartesi günleri örgütün Necrat ilinin El Şarura bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 10 Suudi vatandaşı hayatını kaybetmişti. Bölgedeki hükümet binasına giderek intihar saldırısı gerçekleştiren militanların 5’i ölmüş, biri de güvenlik güçleri tarafından tutuklanmıştı. Örgüt, saldırısında 10 Suudi vatandaşını rehin almıştı.

ÖRGÜT, BAASCILARI TOPLUYOR

Ülkenin güney uçlarına kadar ilerleyen örgüt, yurtiçindeki muhtemel rakiplerini de yok etmek istiyor. IŞİD militanları eski diktatör Saddam zamanından kalan eski Baasçı komutanları gözaltına almaya başladı. Örgütün Musul’u ele geçirdiğinde kenti terk etmek zorunda kalan eski vali Esil Nuceyfi, yaşananları “(Örgüt) bu topraklardaki tek grup olduğu mesajını vermek istiyor. Halkın ya silahlarını bırakmalarını ya da onlara tabi olmasını istiyorlar.” şeklinde yorumladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.