BM, Suriye’deki savaş suçlarına ilişkin yıl sonuna kadar iki soruşturma başlatacak

BM, Suriye’deki savaş suçlarına ilişkin yıl sonuna kadar iki soruşturma başlatacak

BM yargıcı Catherine Marchi-Uhel, Suriye savaşında bireylere karşı işlenmiş savaş suçları üzerinde çalıştığını ve yıl sonuna kadar en az iki soruşturma başlatmayı planladığını söyledi.

Fransa vatandaşı olan BM yargıcı Catherine Marchi-Uhel, Suriye’deki en ciddi savaş suçlarından sorumlu olan kişileri adalete teslim etmekle görevlendirilmiş “Uluslararası, Tarafsız ve Bağımsız Mekanizma” olarak bilinen bir kuruma başkanlık ediyor.

Marchi, Cenova’daki ofisinden yaptığı açıklamada “Bu yıl sona ermeden iki ya da daha fazla özel soruşturma dosyasının açılmasını bekliyoruz.” dedi.

Ofisini yarı savcılık gibi tanımlayan Marchi-Uhel, 7 farklı hukuki yapı ile birlikte çalıştıklarını hazırladıkları dosyaları bölgesel, ulusal ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile paylaşacaklarını duyurdu.
“SAVAŞ SUÇLARINA YÖNELİK CİDDİ KANITLAR MEVCUT”
BM destekli diğer pek çok soruşturmada, hükümet güçleri ve isyancıların Suriye Savaşı’nda işledikleri ciddi uluslararası suçlara dair kanıtlar bulunduğu belirtildi.

Ancak bu araştırmalarda bulunan kanıtlar bugüne kadar, liderlere ya da komutanlara yasal sorumluluk yüklememişti.

Yargıç Marchi Uhel soruşturma dosyalarını hazırlarken çatışma sırasında işlenen geniş çaplı hak ihlallerini temsil eden suçların yanı sıra savaşın genişlemesinde etkisi olan eylemlere odaklanacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.