BM çalışma grubu: Julian Assange serbest kalmalı

BM çalışma grubu: Julian Assange serbest kalmalı

Birleşmiş Milletler’in insan haklarıyla ilgili çalışma grubu, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın İngiltere ve İsveç tarafından keyfi olarak alıkonulduğuna karar verdi.

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 2010’dan bu yana hakkında yakalama kararı olan fakat Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınan Julian Assange’ın serbest kalması ve kendisine tazminat ödenmesi gerektiğini açıkladı.

İsveçli savcılar, 2010’da bu ülkeye yaptığı gezi sırasında cinsel taciz ve tecavüz suçlarını işlediği iddiasıyla Assange’ı sorgulamak istiyordu.

“KARAR BAĞLAYICI”

2012’den bu yana Ekvador elçiliğinden dışarı çıkamayan Julian Assange, ABD’nin diplomatik yazışmalarını sızdıran WikiLeaks sitesinin kurucusuydu. Assange, İsveç’e iadesi halinde oradan ABD’ye gönderileceği ve idamla yargılanacağından endişe ediyordu. Yıllardır elçilik binasında kalan Assange, dışarıya adım atması halinde İngiliz polisi tarafından yakalanacaktı. Birleşmiş Milletler’e başvuran Assange, hakkındaki gözaltı kararının keyfi olduğunu kabul ettirmeyi başardı.

İngiltere ve İsveç, BM çalışma grubunun verdiği kararın bağlayıcı olmadığını savunuyor. Fakat dosyayı 2 yıl boyunca inceleyen grupla birlikte çalışan sekreteryanın başkanı Christophe Peschoux, ‘yarı-yargısal’ statüye sahip olan grubun kararlarının bağlayıcı olduğunu söyledi.

Peschoux, “Uluslararası insan hakları normları temelinde çalıştığı için grubun verdiği kararlar, BM İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kabul eden devletler açısından bağlayıcıdır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.