Kaybolan Air Asia uçağından henüz bir haber yok

Kaybolan Air Asia uçağından henüz bir haber yok

Malezya merkezli havayolu şirketi Air Asia’ya ait bir yolcu uçağı 7 mürettebat ve 155 yolcusuyla birlikte havada seyir halindeyken kayboldu.

Malezya, 8 Mart’ta 239 yolcusuyla kaybolan uçağın acısını unutmamışken dün yine bir kayıp uçak haberiyle sarsıldı. Endonezya’dan Singapur’a doğru gitmekte olan uçak havada kayboldu. Pilotun kuleyle son konuşmasında, “kötü hava nedeniyle rotasının değiştirilmesini istediği” ortaya çıktı. Pilotların ‘alışılmadık’ rota talebinde bulunması  uçağın kaçırılmış olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Başka bir olasılık ise katastrofik metal yorgunluğu. Ancak uçağın 6 yaşında olması metal yorgunluğu ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Pilot, rota değişikliği istemiş

Air Asia Havayolları’na ait, Airbus 320-200 tipi yolcu uçağı, dün yerel saatle 05.20’de Endonezya’nın doğusundaki Java eyaletinde bulunan Surabaya Havalimanı’ndan Singapur’a gitmek üzere havalandı. Kalkışından 42 dakika sonra kontrol kulesiyle irtibatı kesilen uçak kayboldu. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi Hadi Mustafa, uçağın irtibat kesildiği sırada Kalimantan ve Java Adası arasındaki Java Denizi üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Mustafa, pilotun yoğun bulutlardan kaçmak için 6 bin feet yükseklikten 38 bine çıkmak için izin istediğini açıkladı. Uçakta iki pilot ve 5 kabin memuru ile birlikte çoğunluğu Endonezyalı  138 yetişkin yolcu ve 16 çocuk bulunduğu öğrenildi.  Uçağın Endonezyalı kaptanının 6 bin 100 saat, Fransız olan ikinci kaptanının ise 2 bin 275 saat uçuş tecrübesi olduğu gelen bilgiler arasında. Endonezya’da yolcu uçağının bulunması için seferberlik başlatıldı.  Arama kurtarma çalışmalarına Endonezya ordusu, milli arama ve kurtarma ajansı ile Malezya ve Singapur katıldı. Uçakla irtibatın kesildiği yere yakın bulunan Belitung adası çevresinde de arama çalışmalarına yoğunluk verildi. Ancak hiçbir sinyal alınamayan uçağın yeri belirlenemedi. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, havanın kararması sebebiyle yerel saatle 5.30’da arama çalışmalarını durdurduklarını ifade etti.

Air Asia’nın CEO’su Tony Fernandes, Endonezyalı yetkililer ile görüşmek amacıyla Surabaya’ya gitti. Bu arada Singapur’daki  Changi Havalimanı’na akın eden yolcu yakınları, gözyaşları içinde uçaktan gelecek  sevindirici bir haber bekliyor.  1996 yılında ekonomik uçuşlara başlayan Air Asia, Asya kıtasında yaklaşık 25 ülkeye uçuyor.

2014 YILINDA 3 UÇAĞINI KAYBETTİ

2014  Malezya için birbiri ardına uçak felaketlerinin yaşandığı bir yıl oldu. Malezya Havayolları’na ait Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan yolcu uçağı 239 yolcusuyla 8 Mart’ta kayboldu. Kayıp uçaktan o tarihten beri haber alınamadı.  17 Temmuz’da ise 295 kişi Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giden Malezya Havayolları uçağı Rusya-Ukrayna sınırında bir füzenin isabet etmesi sonucu vurularak düşürüldü. Bu konuda Rusya ve Ukrayna, birbirlerini suçluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.