ABD, İngiltere ve İsrail’den ‘Rus uçağı terör saldırısı nedeniyle düştü’ iddiası

ABD, İngiltere ve İsrail’den ‘Rus uçağı terör saldırısı nedeniyle düştü’ iddiası

İsrail’den sonra, İngiltere ve ABD de Mısır’da Rus uçağının, terör saldırısı yüzünden düştüğünü iddia etti.

Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinden Rusya’nın St. Petersburg kentine gitmek üzere havalanan Rus Metrojet Havyolları’na ait uçak kalktıktan 23 dakika sonra yere çakılmıştı. Yedi mürettebat, 17 çocuk, 138 kadın ve 62 erkeğin bulunduğu düşen uçakta, 224 Rus vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Uçağın düşmesinden sonra ilk açıklama ise İsrail’den gelmişti. İsrail’in Arap bölgesi askeri sözcüsü Avichay Adraee, Sina Yarımdası’nda düşen uçakla ilgili “talep edildiği takdirde ortak çalışma yapacaklarını” duyurmuştu.

Kazadan, üç saat sonra haberi olan Arap basını, uçağın düşmesinden iki saat sonra İsrail’in açıklama yapmasını şüpheli bulmuştu. Arap basını İsrail’i, ‘uçağın terör saldırısıyla düşürüleceğini önceden bilmekle’ suçlamıştı.

Öte yandan dün akşam ABD’den yayın yapan haber kanalı CNN, istihbarat kaynaklarına dayanarak verdiği bilgide, “Rus yolcu uçağı bir terör saldırısı sonucu düşürüldü” şeklinde haberi aktardı. Haberde, “yerden sabit bir füze fırlatılarak veya önceden uçağın içine yerleştirilen bir bombanın patlatılmasının uçağın düşmesine sebep olduğu” ileri sürüldü.

Rus uçağının düşmesinde terör saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu açıklayan İngiltere, Sina Yarımadası’na yapılan uçuşları iptal etti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’nin başkent Londra ziyareti öncesi böyle bir açıklamanın, Kahire’de soğuk duş etkisi yaptığı aktarıldı. İngiltere ve ABD’den yapılan düşen uçakla ilgili açıklamaların, Mısır’ın son dönemde Rusya ile yakınlaşmasına bir tepki olduğu iddia edildi.

Öte yandan Moskova, uçağın terör saldırısı sonucu düştüğünü savunuyor. Rusya uçağın düştüğü bölgede üç askeri uçakla keşif yapmak istiyor. Mısır’ın ise Rusya’nın askeri uçaklarla Sina Yarımadası’nda keşif yapma isteğine olumsuz yanıt verdiği belirtiliyor.

IŞİD’e bağlı Sina Vilayeti terör örgütü uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmişti. Mısır resmi makamları ise IŞİD’in 9 bin metre yükseklikteki bir uçağı vurmasının mümkün olmadığını belirtmişti.

MISIR TURİZMİ BÜYÜK DARBE ALDI

Uluslararası kamuoyunda uçağın bir terör saldırısı nedeni ile düştüğü haberleri üzerine Mısır’da bulunan yabancı turistler, tatillerini yarıda keserek ülkelerine dönmeye başladı. Özellikle ülkenin en önemli ve dünyaca meşhur Şarm El-Şeyh kenti daha çok Rus turistleri ağırlıyordu. 2014 verilerine göre yaklaşık 4 milyon Rus turist bir yıl içinde başta Şarm olmak üzere ülkenin önemli turizm şehirlerinde konaklamıştı.

Uçağın düşmesiyle birlikte başta Rusya olmak üzere Avrupa ve ABD’den gelen turistlerin sayısında düşüş yaşanacağı aktarıldı. Ekonomik dar boğazdan geçtiği belirtilen Mısır’ın, turizmden gelen gelirle biraz nefes aldığı vurgulanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.