Arif Özutku
Eski Yazıları
- Hakikate ermek için bugünleri görmek gerekiyormuş
- Takke Düştü, Kipa Göründü
- Evrensel barış artık hayal değil
- Efendimiz’in, Dindar Nesilden Anladığı
- Gözümüz aydın, paralel Türk Okulları geliyormuş
- Mevlana Yürekli Öğretmenler
- Kayyımları Eğitim Kurumlarına Gönderenler Kendilerinden Ne Bekliyorlar?
- Obama’nın Türk Okulları’nda Gördüğü
- Evdeki Yangın, Mutfaktaki Girdap
- Fehmi Koru’ya Cevap
- Daha eski yazılarını gör...
Hakikate ermek için bugünleri görmek gerekiyormuş
Literatürümüzde bazı sözler vardır ki, bu sözlerin tam olarak ne manaya geldiğini anlamak için o sözlerle alakalı zamanı yaşamak şarttır.
Mesela muhatabınıza geçmiş olsun diyebilmeniz için onun hastalanması veya zor bir imtihandan geçmesi gerekmektedir. Ama aynı zamanda bu sıkıntılı dönemler, hastalığa ve imtihana maruz kalan kişilere öncesinde pek çok defa sarf ettiği ancak manasını tam bilmediği cümlelerin hakiki manasının öğretildiği zamanlardır.
Geçmiş olsun, şu anda yaşadığın hastalık veya imtihan geçsin ve bir daha sana gelmesin anlamında güzel bir temennidir. Kolayca ağızdan dökülen bu temenninin sıkıntıyı o esnada yaşayan kişi adına ifade ettiği mana çok büyüktür. Zira bütün hücreleriyle ilgili musibetin verdiği sıkıntıyı yaşamaktadır. Yani hastalık ve imtihan dönemlerini idrak etmeyenler geçmiş olsun temennisi ne ifade eder hakkıyla bilemezler.
Günümüzde Hizmet Hareketi mensupları ismine vetire dedikleri bir imtihan sürecinden geçiyorlar. Hem de her zaman diliminde karşılaşılmayacak kadar şiddetli bir imtihan vetiresinden. Bu imtihanı yaşatanlar, sadece hareketin mensuplarını değil, onları sevenleri bile türlü türlü sıkıntıları itmekten çekinmiyorlar.
Yaşananlar 1992-1995 yılları arasında Bosna-Hersek’te yaşanan soykırıma çok benziyor.
Boşnakları imha etmek isteyenler milletlerini bahane ederken, Hizmet Hareketi mensuplarını imha etmek isteyenler fikirlerini sebep gösteriyorlar. Hem de yakın zamana kadar ayakta alkışladıkları fikirlerini. Ama ilginçtir bu musibet dönemi hareketin mensuplarını, öncesinde dillerinden düşürmedikleri ama ne manaya geldiğini tam olarak anlamadıkları bir kısım hakikatlere ulaştırdı.
Yani hakkalyakine çıkardı.
Mesela Hocaefendi’nin Hicran ve Ümit şiirinde geçen “Ürperdim ve yerimde kalakaldım, Dostlar düşmanlarla barışıp gitmiş” ifadesindeki dostların düşmanlarla barışıp gitmesinin ne demek olduğunu bugün kavradılar.
Veya Tahiri Mutlu Ağabeyin “Bir dönem gelecek, O dönemde en büyük hizmet Hizmet’e ihanet etmemek olacak” sözünün hakikati şimdi anladılar.
Bugünler yaşanmasaydı bu sözler anlaşılmazdı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment