Yargıçtan, Zarrab’a “Suçların çok ciddi”

Yargıçtan, Zarrab’a “Suçların çok ciddi”

New York’ta 13 ayı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, Salı günü yargıç karşısına çıktı. Zarrab’ın suçlandığı konularla ilgili olarak geçen 27 Mart’ta tutuklanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı da duruşmaya çıkarıldı.

Zarrab’ın yüzüne karşı hakkındaki iddiaları okuyan Yargıç Berman, “Zarrab hakkındaki iddialar , eğer kanıtlarsa, çok ciddi suç” dedi.
Richard Giuliani ve Michael Mukasey’in mahkemeye verdikleri ifadeleri de eleştiren Berman, iki avukatın da ifadelerinde, Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçlardaki “İran’ın kilit rolünü görmezden geldiklerini” söyledi ve “bu durum, şaşırtıcı şekilde içtenlikten yoksun. İran’ın bu savunmada taraf olup olmadığının kristal kadar temiz bir biçimde aydınlatılmasını istiyorum.”dedi.

Zarrab’ın kalmakta olduğu Metropolitan Cezaevi’nden, Brooklyn Cezaevi’ne aktarılan Atilla haki, Zarrab da lacivert renkli mahkum üniformaları ile duruşmaya çıkarıldı. Duruşma sırasında Zarrab ve Atilla arasında herhangi bir diyalog yaşanmadı. Zarrab, avukatları Rudolph Giuliani ile Michael Mukasey’in hem davada adı geçen bankaların avukatlıklarını yaptıklarının hem de Türkiye adına ABD’de lobicilik faaliyetinde bulunduklarının farkında olduğunu söyledi. Zarrab, Yargıç Richard Berman’ın ‘Bu durumun çıkar çatışması yaratabileceğini anlıyor musunuz, bunu kendi cümlelerinizle anlatın’ sözleri üzerine; ‘Başsavcılığın teorik olarak bankaların karşı karşıya olduğum suçlamalara ilişkin zarara uğramış mağdur taraf olmalarına karşı, bazı savunmaların bankaların, bazı savunmaların benim zarıma olabileceğini anladım. Mesleki tecrübelerine güvendiğim için birlikte çalışmaktan memnunum ve bir çıkar çatışması olacağını düşünmüyorum’ dedi.

‘Paraları İran ödemiyor’

Yargıç Berman’ın, “Giuliani ile Mukasey’in ve onların bağlı olduğu hukuk büroların ücretlerinin, Reza Zarrab’ın dışında, İran mı? Halk Bankası mı? Türkiye mi? ABD’mi? Ödüyor. Cevap evet ise, lütfen açıklayın.” Sorusunu da Brafman, Halk Bankası ve Türkiye cevabının dışında tutarak yanıtladı. Brafman iki avukatın ücretinin İran tarafından ödenmediğini söyledi.

Brafman’ın ABD konusundaki yanıtı da bu dava dışında, ABD Hükümetinin Giuliani ve Mukasey’in bağlı bulundukları firmaların bazı davalarında müşterisi olduğunu belirtti.

‘Gerçek bir çıkar çatışması yok’

Yargıç Berman’ın ‘Greenberg Traugrig firmasının hem Reza Zarrab hem de Türkiye hükümetini temsil ediyor olması etik bir problem değil mi? Bu değiştirilebilir mi? Davala ilgili bilir kişileri ve kuralları belirtiniz’ sorusuna da Zarrab’ın avukatı Brafman, “Potansiyel bir çıkar çatışması yada gerçek bir çıkar çatışması yok’  yanıtı verdi. Savcılık, Brafman’ın yanıtının ardından Yargıç  Berman’a, ‘Bize göre bu konu yeterince açık değil. Daha fazla delil görmek istiyoruz’ dedi.

Yargıç Berman’ın , “Giuliani Türkiye Cumhuriyeti ile Zarrab davası ile ilgili görüştüğünde Greenberg Traurig o görüşmede kimi temsil ediyor? Türkye’yi mi Zarrab’ı mı? Bu görüşmelerin avukat-müşteri ilişkisinin özelliğini koruyabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusunu da Brafman, ayrıntılara girmeden kısaca, “Müşterileri Zarrab’ diye yanıtladı.

Brafman’ın yanıtına itiraz eden savcılık, ‘Bu ilişkide özellik korunamaz. Bu konuyu daha uzun konuşmak istiyoruz’ dedi.

Zarrab’ın davası 11 Mayıs’a, Atilla’nın davası ise 18 Mayıs’a ertelendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.