Los Angeles, taciz mağduru öğrencilere 88 milyon dolar ödeyecek

Los Angeles, taciz mağduru öğrencilere 88 milyon dolar ödeyecek

Los Angeles’ta bulunan iki ilkokulda görevli bazı öğretmenler hakkında açılan cinsel istismar davasında şehir yönetimi ile şikayetçi aileler arasında anlaşmaya varıldı. Buna göre istismarların yaşandığı okulların bağlı olduğu Los Angeles Bölge Eğitim Müdürlüğü, 18 çocuk ve ailelerine toplam 88 milyon dolar ödeyecek.

Dava, Miramonte İlkokulu’nda yaşanan cinsel istismar olaylarının ardından Wilmington’daki De La Torre ve Pacoima’daki Telfair Avenue ilkokullarındaki öğrencilerin şikayetleri ile başlamıştı. Araştırmalar ve mahkeme süreçlerinin ardından eğitim müdürlüğü ailelerle anlaşma yoluna gitti.

Los Angeles Times’ın haberine göre, anlaşma para cezası dışında ABD genelinde ikinci en büyük bölge müdürlüğü konumundaki Los Angeles Unified’ın sistemde önemli reformlar yapmasını da içeriyor.

Los Angeles Unified’ın avukatlarından Gregory McNair davaların anlaşma ile sonuçlanmasından memnun olduklarını bu şekilde hoş olmayan bir dönemi de arkalarında bıraktıklarını belirtti.

Okul sisteminde artık eğitimcilere karşı daha iyi bir doküman ağı olacak ve suçlamalara karışan öğretmenler hemen görevden uzaklaştırılacak. Ayrıca tacizcileri tanımak adına eğitimler verilecekken olayları araştırması içinde özel bir ekip kuruluyor.

Çocukların avukatları ise çözümlerin uzun süreli planları içerdiğini ve hala endişeleri olduğunu dile getirdi.

Avukatlardan John Manly Los Angeles Unified’ın olayları ele alışı ile Katolik Kilise’nin çocuk tacizlerine karşı takındığı tavrın benzer olduğunu ifade etti.

De La Torre İlkokulu’nda 18 çocuk ve 19 evebeyn anlaşma karşılığı alınacak parayı eşit bölüşecek. Telfair Avenue İlkokulu’nda ise daha önce dava açıp haklı bulunan iki öğrenci ortalamanın biraz üzerince para alacak.

Mahkeme hakkında şikayet olan bir öğretmeni 2012 yılında 25 yıl hapis cezası ile cezalandırmıştı. Diğer bir öğretmen ile ilgili dava ise hala devam etmekte.

Hakkında en fazla cinsel taciz suçlaması ile dava açılan öğretmenlerden Mark Berndt, 2012 yılında tutuklanmış ve hakkında 25 yıl ağır ceza verilmişti.

Ailelerin açmış olduğu cinsel istismar davaları bölge eğitim müdürlüğüne son verilen ceza ile birlikte toplam 175 milyon dolara mal oldu.

Bölge eğitim müdürlüğü ile Brendt’e verilen ceza dışında Robert Pimentel adlı öğretmen için de 12 yıl hapis verildi. Olayla ilgili bazı öğretmenler için de hala soruşturmanın sürdüğü de verilen bilgiler arasında.

Olay, 2011 yılında bir velinin çocuğuna öğretmenin cinsel tacizde bulunduğu yolunda okula şikayeti ile başlamıştı. Bu şikayetin ardından yine onlarca veli aynı yönde rahatsızlıklarını okul yönetimine bildirmiş ancak şikayete konu olan öğretmen 6 hafta daha görevine devam etmiş. Mahkeme, bölge idaresini şikayetleri vakti zamanında değerlendirmeye alıp soruşturma başlatmadığı ve  konuya muhattap olan öğretmeni görevden uzaklaştırmaması nedeni ile suçlu buldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.