Iowa’da bugün ülkenin kaderine yön veren sandıklar açılacak

Iowa’da bugün ülkenin kaderine yön veren sandıklar açılacak

Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri için en kritik aşama Iowa önseçimleri ile başladı.

ABD başkanlık seçim tarihinde Iowa eyaletinin önemi geriye kalan 49 eyalete kıyasla daha fazla değer atfediliyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’ye kayıtlı seçmenler bugün eyalet genelinde 1681 noktaya konulan sandıklarda oy kullanacak. Demokratlar 52, Cumhuriyetçiler ise 30 delege seçilecek.

En çok oy alan başkan aday adayı bu delegeleri hanesine yazdıracak. Bir başkan aday adayının partisinin başkan adayı olabilmesi içinde en fazla sayıda delege elde etmesi gerekiyor.  

ABD seçim tarihinde genelde Iowa önseçimini kazanan başkan aday adayı, parti içindeki seçimin galibi olması açısından çok önem arz ediyor. 2008 yılında Başkan Obama, Iowa önseçimlerini o dönem rakibi Hillary Clinton’a karşı kazanmıştı.

Demokrat Parti’den 2004 yılında bugün Dışişleri Bakanı John Kerry önseçimi kazanmıştı. 2000 yılında Cumhuriyetçi Parti’den Geroge W. Bush, Demokrat Parti’den ise Al Gore, Iowa’dan galip çıkan isimlerdi. Iowa’da kazanan bu isimler daha sonra başkan aday adaylığı seçimlerinden de galip çıkmayı başarmıştı.  

Cumhuriyetçi Parti içindeki 2008 ve 2012 yılındaki Iowa önseçimlerini kazanan başkan aday adayları daha sonraki eyaletlerde beklenilen başarıyı elde edememiş ve yarışı kaybetmişti. Muhafazakar parti içindeki 2008 yılında yaşanan önseçim yarışını Arkansas eski valisi Mike Huckabee kazanmıştı. Ancak daha sonra muhafazakar parti içindeki yarıştan Arizona Senatörü John McCain galip çıkmıştı.

Yine 2012 de eski senatör Rick Santorum Iowa’da kazanmış ancak partinin başkan adaylığını Massachusetts eski valisi Mitt Romney elde etmişti.

Iowa önseçimlerine yalnızca partilere kayıtlı seçmen oy vereceği için partilerin tabanının hissiyatını ortaya koyması açısında önem arz ediyor.

Akşam doğu yakası saati ile 20:00 de son bulacak olan oy verme işleminin ardından sayımlara geçilecek. Anketlere göre Iowa’daki Cumhuriyetçi Parti içindeki adaylık yarışında ünlü işadamı Donald Trump ile Senatör Ted Cruz’un çekişme yaşaması bekleniyor. Demokratlar da ise eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Senatör Bernie Sanders arasında kıran kırana mücadele geçeceği öngörülüyor.   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.