Türkevi inşaatı yılan hikayesi oldu: Yılda 5 milyon dolar çöpe gidiyor

Türkevi inşaatı yılan hikayesi oldu: Yılda 5 milyon dolar çöpe gidiyor

New York Başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği tarafından ortaklaşa kullanılan Türkevi’nin yıkımı projesi yılan hikayesine döndü.

2013 yılı başında yıkılacağı söylenerek boşaltılan binaya hala kazma vurulmadı. Türkevi yıkılacağı için başka bir binaya taşınan Başkonsolosluk ve Daimi temsilcilik için 2 yıldır boş yere kira ödeniyor. Bu süre zarfında devletin uğradığı zarar yaklaşık 10 milyon dolar. İnşaat için o dönemde yapılan ihalenin neden iptal edildiği konusunda ise aradan geçen bunca yıla rağmen herhangi bir açıklama yapılmadı.

BİNA 2 YIL ÖNCE BOŞALTILDI

Birleşmiş Milletler (BM) binasının karşısında yer alan Türkevi’nin yıkılıp yeniden inşa edilmesi projesi 2006 yılında gündeme gelmişti. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan tarafından imzalanan protokol, Türkevi’nin yıkılarak daha büyük ve modern bir binanın yapılmasını öngörüyordu. 1. Cadde ve 46. sokağın köşesinde bulunan 11 katlı bina yaklaşık 2 yıl önce bu nedenle boşaltıldı. Dönemin New York Başkonsolosu Levent Bilgen, 2012 yılında bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkevi’nin yıkılması için tüm hazırlıkların yapıldığını ve resmi kurumların bir an önce yeni ofislere taşınması gerektiğini açıklamıştı. Aradan geçen 2 seneye rağmen yıkım hala başlamadı.

10 MİLYON DOLAR ÇÖPE GİTTİ

Binanın hala yıkılmamış olması Türkiye’ye pahalıya mal oluyor. New York Başkonsolosluğu ve ona bağlı ateşeliklerin 3. cadde, BM Daimi Temsilciliği ise 2. cadde üzerinde bulunan farklı iş merkezlerine taşınması bütçeye ek maliyet getirdi. Türkevi son iki senedir boş beklerken, Dışişleri Bakanlığı’nın yeni çalışma ofisleri için yaklaşık 10 milyon dolar kira ödediği belirtiliyor.

Binanın ne zaman yıkılacağı ve yeniden imar edileceğiyle ilgili kesin bir bilgi olmaması, Türkevi’nin sebep olduğu maliyetin daha da artacağına işaret ediyor. Kurumların en az 4 yıl daha kira vermek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Türkevi’nin neden hala yıkılmadığı ve ne zaman yıkılacağı ile ilgili sorulara cevap vermek istemediğini belirtirken, proje çalışmalarını takip eden Herrick Feinstein Danışmanlık şirketi da konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Şirket yetkilileri daha önce binanın kısa sürede yıkılacağı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Türkevi, 1977’de Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in girişimleri sonucunda 3 milyon dolara satın alınmıştı.

Write a comment

1 Comment

  1. Selahaddin Senel January 31, 15:52

    Rahmetli Ihsan Sabri Caglayangil Disisleri Bakani iken
    Gazetelerde cikan haberlere gore ; hafizam yanilmiyorsa 85 milyon dolara alinmistir .

Only registered users can comment.