Başkan aday adayı Cruz’un başı ”yalan beyan” ile dertte

Başkan aday adayı Cruz’un başı ”yalan beyan” ile dertte

Cumhuriyetçi Parti’nin son haftalarda oylarını arttıran başkan aday adaylarından olan Teksas Senatörü Ted Cruz’un başı seçim kampanyasına yapılan bağışı bildirmediği ve ”yalan beyan” iddiası ile dertte.

New York Times gazetesinin ortaya çıkardığı iddiaya göre Cruz, 2012 yılında Senato’ya seçilebilmek için yarıştığı dönemde seçim kampanyasına aktardığı paranın kaynağı konusunda yalan beyanda bulunduğunu yazdı. 

Cruz, 2012 Senato yarışında eşi ile birlikte basının önüne çıkarak tüm birikimlerini seçim kampanyasına aktardıklarını söylemişti. Hatta New York Times (NYT), o anı sayfalarına taşıyarak Cruz’un, ‘‘Tatlım, ben tüm kazancımızı ve birikimimizi seçim kampanyama yatırıyorum’’ sözüne eşi Heidi’nin kolayca ‘evet’ dediğini not etti. Gazete bu durumla ilgili, ‘‘Sayın Cruz’un Teksas senatörlüğü yarışını kazanmak için Goldman Sachs’dan aldığı bir milyon dolar üzerindeki krediyi kampanyasına pompalayabilmek ve raporlardan gizleyebilmek için Çay Partili sevgilisi ile aldığı kararın gereği buydu’’ diye yazdı.

Cruz’un krediyi senatörlük için parti içindeki önseçim çalışması döneminde aldığı kaydedildi. 2012 yılının Mayıs ayının ikinci haftasında Cruz’un seçim kampanyasına toplam 960 bin dolar tutarındaki kişisel servetini aktardığını vurgulandı. Cruz, iki hafta sonra seçim kampanyasına yine kişisel serveti olarak açıkladığı bir milyon 200 bin dolar daha eklediğini kamuoyunda deklare etmişti.

Sonradan eklenen bir milyon 200 bin dolara dikkat çeken NYT, bu paranın kaynağı konusundaki şüpheye işaret etti. Aynı yıl içinde Cruz ve eşinin servetinde hiçbir azalama yaşanmadığı belirtti.

Gazete, Senatör’ün Goldman Sachs ile Citibank’tan 2012 senesinin ilk altı ayında toplam 750 bin dolar tutarından düşük faizli kredi aldığını, bunun faizi ile birlikte ancak yıl sonuna kadar bir milyon doları bulabileceğini kaydetti. Mayıs ayı bitmeden seçim kampanyasına bir milyon 200 bin dolar ekleyen Cruz’un neden böyle bir yola başvurabileceğini sorgulayan NYT, Çay Partililer’in gözde başkan aday adayının sık sık eleştirdiği büyük finans kuruluşlarından aldığı desteği gizlemeye çalıştığını vurguladı.

NYT, Cruz, iddia ettiği gibi eğer kredi almış olsaydı bunun kaydının Federal Seçim Komisyonu (FEC) raporlarında olması gerektiğine dikkat çekti. Seçime giden her adayın aldığı kredi veya bağışı FEC’e bildirmek zorunda olduğuna işaret eden gazete, ‘‘Ancak Cruz’un böyle bir bildirim yaptığına dair kanıt yok’’ diye yazdı.

FEC, seçim kampanyasına yapılan bağış gibi adayların kendi servetlerinden para aktarması halinde de bunun kaynağının açıklanmasını zorunlu kılıyor. Öyle ki seçime giden aday aldığı her borç veya krediyi seçim kampanyasına aktardığı anda FEC’e bu parayı da nasıl elde ettiğini kalem kalem bildirmek zorunda.

NYT da ta bu noktada Cruz’a yüklenerek, bankadan aldığı krediyi kendi serveti gibi gösterdiğini savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.