‘Zarrab’ın Türkiye ilişkisi kesilmedi, para transferleri devam ediyor’

‘Zarrab’ın Türkiye ilişkisi kesilmedi, para transferleri devam ediyor’

ABD merkezli “Organize Suç ve Yolsuzlukları Bildirme Projesi” (OCCRP) adlı kuruluş “Ünlü Kara Para Aklayıcısı Reza Zarrab’ın Müsrif Hayatı ve Miami’deki Yeni İşi” başlığıyla yayınladığı raporda, Zarrab’ın üyesi olduğu suç şebekesiyle ilişkisinin devam ettiğini ortaya çıkardı. Raporda Zarrab’ın mahkemeyle anlaşmaya vararak şartlı salıverildikten sonra da şüpheli banka havaleleri aldığını belgelendi.

FBI, Reza Zarrab’ı kara para aklayarak İran’ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım ettiği suçlamasıyla tutuklatmıştı. Zarrab, kara para operasyonunun merkezinde yer alan Halk Bank’a karşı tanıklık etmeyi kabul ederek uzun bir hapis cezasından kurtuldu.

ZARRAB’A TÜRKİYE’DEN ŞÜPHELİ PARA TRANSFERLERİ DEVAM EDİYOR

OCCRP’nin elde ettiği mali kayıtlar, Zarrab’ın yaşam tarzının Türkiye’deki şüpheli şirket ve kişilerden yapılan havalelerle finanse edildiğini, Zarrab’ın bu transferler sayesinde at ve binicilik işine girdiğini gösteriyor. Reza Zarrab, resmi ABD istihdam yetki kartında listelenen “Aaron Goldsmith” de dahil olmak üzere birçok takma isim altında faaliyet gösteriyor. Zarrab’ın ABD hükümeti onaylı takma isimleri banka hesapları açmak için kullandı.

ABD Adalet Bakanlığı’yla yaptığı anlaşmaya göre Zarrab’ın istediği zaman üç eyaleti ve Güney Florida’yı serbestçe dolaşabilmesi mümkün. Ancak başka seyahatleri için önceden onay alması gerekiyor. ABD’deki binicilik etkinliklerine yaptığı gezilerin hükümet tarafından onaylanıp onaylanmadığı veya yetkililerin bunlardan haberdar olup olmadığı ise belli değil.

ZARRAB’IN, 1.2 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM YAPTIĞI BANKADAN HAVALE YAPILDI 

Temmuz 2020’de Portekiz’de yaşayan bir Türk vatandaşı olan Suat Aktaş, Zarrab’ın eski kiralık evinin sahibine 78.000 dolar havale etti. Bu havale, 2007 ve 2015 yılları arasında Zarrab bağlantılı 10 şirket için 1,2 milyar dolardan fazla işlem yapan bir İngiliz bankası olan Standard Chartered Bank’ın Manhattan şubesi tarafından gerçekleştirildi.

Rapora göre Zarrab, Miami’nin Coconut Grove adlı semtinde, Biscayne Körfezi kıyılarının panaromik manzarasını sunan lüks bir apartmanda 3,6 milyon dolarlık bir dairede yaşıyor. ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Ron Wyden, “Adalet Bakanlığı’nın bu davayı nasıl ele aldığından ve Türkiye’nin siyasi müdahalelerinin bakanlığın karar verme sürecini etkilediği görüntüsünden endişeliyim” dedi.

Wyden ayrıca “Bu, ABD tarihindeki en büyük yaptırımların delinmesi planıydı. ABD finans sisteminin Zarrab ve plana dahil olan diğer ortak komplocular için kanun dışı işlemleri kolaylaştırmak maksadıyla kullanılması olasılığı, ABD yetkililerinin derhal dikkatini çekmeyi hak ediyor.” uyarısında bulundu.

ZARRAB’IN ASİSTANININ KARDEŞİ ŞİRKETİN KURUCU BAŞKANI 

Avukatları Zarrab’ın savunma anlaşmasına göre yaşadığı ve faaliyetlerinin “tüm maddi yönlerinin” hükümet tarafından bilindiğini söyledi. Zarrab, OCCRP’nin hukuk ekibi aracılığıyla yaptığı görüşme taleplerine yanıt vermedi.

Şirket kayıtlarına göre 2017’deki savunma anlaşmasından sadece bir hafta sonra Zarrab’ın yakın çevresinden İranlı işadamı Amir Fathrazi’nin Türkiye’de yeni bir  şirketi kurdu. Şirketin kurucu başkanı Aralık 2017’de Zarrab’ın savunmasına yardım etmek için New York’a taşınan bir Türk avukatın kardeşi Sami Al-Bazz’dı. Zarrab’ın işlerine aşina olanlar, avukat Şems Al-Bazz’ın şimdi Zarrab’ın Miami’de kişisel yönetici asistanı olarak çalıştığını söylüyor.

MİLYARLARCA DOLAR AKLADIĞI ROYAL HOLDİNG’İN DE HİSSEDARI

Fathrazi, Zarrab’ın milyarlarca dolar aklamak için kullandığı Royal Holding A.S.’nin hissedarıydı ve ailesi, Zarrab’ın ailesiyle yakından bağlantılı. OCCRP, İran’daki şirket kayıtlarında Fathrazi, babası veya başka bir akrabasının, Zarrab’ın yakın aile üyelerinin yanı sıra yönetici olarak yer aldığı en az bir düzine şirket belirledi. Şu anda en az altısı aktif.

Yeni Türk şirketi Amir Al Gayrimenkul Yatırımları Anonim şirketi, kağıt üzerinde bir gayrimenkul yatırım şirketi. Ancak Zarrab’ın eskiden kara para akladığı düzinelerce paravan şirket gibi, gerçek ticari faaliyet belirtisi yok. Kamuya açık kayıtlarda, ticari faaliyetleri belirsiz ve şirketin web sitesi de yok.