Yemen’de bir yılda 3955 sivil öldürüldü

Yemen’de bir yılda 3955 sivil öldürüldü

Yaklaşık iki yıldır iç savaşın devam ettiği Yemen’de Husi militanları ve devrik lider Ali Abdullah Salih taraftarı güçlerin, son bir yıl içinde aralarında 381 kadın, 500 de çocuğun bulunduğu toplam 3 bin 955 sivili öldürdüğü belirtildi.

Yemen İnsan Hakları Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Husilerin, ülkede devlet kurumlarını ele geçirmeye çalışmasıyla başlayan iç savaşın faturasının giderek ağırlaştığı aktarıldı. Son bir yıl içinde Husi milisleri ve Salih güçlerinin şimdiye kadar çıkan çatışmalarda, savunmasız 3955 Yemenli vatandaşı öldürdüğü bildirildi.

Ölenlerden 400’ünün çocuk 381’in ise kadın olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca aynı dönemde 719 çocuk 514 de kadın olmak üzere 8 bin 580 sivil vatandaşın da yaralandığı vurgulandı. İki taraftan ölen asker sayısının ise bin 500’e yaklaştığı ifade edildi.

BAKANLIK: 20 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ, İÇME SUYU SIKINTISI ÇEKİYOR

Yemen’de özellikle Husi ve devrik lider Salih’in kontrolündeki bölgelerde yarım milyondan fazla çocuğun açlık sınırında olduğu kaydedildi. Husi militanların bulunduğu bölgelere yardımları ulaştıramadıklarını aktaran Bakanlık, Husilerin destek görmediği bölgeleri abluka altına alarak yardımların girişini engellediğini de vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) bu duruma müdahale etmesini talep eden bakanlık, ülkedeki durumun her geçen gün kötüye gittiğini ve 20 milyondan fazla insanın temiz içme suyuna bile erişmekte güçlük çektiğinin altını çiziyor.

2014’te Husilerin başkent Sana’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı da dahil tüm devlet binalarını ele geçirmesi üzerine Devlet Başkanı Hadi ve hükümet, Suudi Arabistan’a taşınmıştı.

Altı ay Riyad’dan Yemen’i yöneten Devlet Başkanı Hadi, geçen Eylül ayında Aden’e dönme kararı almıştı. Yemen’de ülkeyi Husiler Sana’dan, koalisyon güçlerinin desteklediği Hadi yönetimi ise Aden’den yönetmeye çalışıyor.

Yaklaşık 4 yıldır siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Mart 2014’te ülkede yönetime bağlı güçlerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için havadan operasyon başlatmıştı. Husiler ve Salih taraftarı güçler ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar ise çeşitli kentlerde karadan devam ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.